Sankcije SAD-a iranskom ministarstvu zbog cyber napada u Albaniji

SAD je uveo sankcije iranskom Ministarstvu za obavještajne službe i sigurnost i resornom ministru zbog umiješanosti u cyber napade u Albaniji.

Albanska policija za borbu protiv terorizma pretresla je praznu iransku ambasadu u Tirani, nekoliko sati nakon što su iranske diplomate spalile dokumenta nakon prekida diplomatskih odnosa zbog cyber napada za koje je optužen Iran (Reuters)

Sjedinjene Američke Države uvele su u petak sankcije iranskom Ministarstvu za obavještajne službe i sigurnost i resornom ministru zbog umiješanosti u cyber napade u Albaniji, izvedene u julu.

Washington je također saopštio da je iransko ministarstvo odgovorno za cyber aktivnosti protiv SAD-a i njihovih saveznika, prenosi Tanjug.

Albanija je prethodno prekinula diplomatske odnose s Teheranom zbog cyber napada za koje je optužila Iran.

Pretres ambasade

Iranskim diplomatama i osoblju ambasade u Tirani naloženo je da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Albanska policija za borbu protiv terorizma pretresla je praznu iransku ambasadu u Tirani, nekoliko sati nakon što su iranske diplomate spalile dokumenta nakon prekida diplomatskih odnosa zbog cyber napada za koje je optužen Iran.

U saopštenju američkog Ministarstva finansija navodi se da iransko Ministarstvo za obavještajne službe i sigurnost usmjerava nekoliko mreža cyber prijetnji, uključujući one koje se bave cyber špijunažom i ransomware napadima, odnosno napadima cyber kriminalaca koji traže otkup.

Izvor: Agencije