Kakvi su stavovi kralja Charlesa III o Bliskom istoku?

Britanska kraljevska porodica prema ustavu je obavezna držati se podalje od političkih pitanja, ali Charles je poznat po bliskim vezama sa Zaljevom.

Važne veze Charlesa III sa zaljevskim državama osnažene su decenijama dugim odnosima punim poštovanja između britanske kraljevske porodice i zaljevskih vladajućih porodica (AFP)

Kralj Charles III, kako je sada poznat, automatski je postao čelnik monarhije u trenutku kada je umrla njegova majka, kraljica Elizabeta II.

Sa 73 godine, on je najdugovječniji nasljednik u britanskoj historiji.

Britanska kraljevska porodica po ustavu je obavezna držati se podalje od političkih pitanja, no kada je riječ o regiji Bliskog istoka, nije tajna da Charles desetljećima njeguje bliske odnose s vladajućim porodicama zaljevskih država.

Također je izrazio simpatije za Palestince koji žive pod izraelskom okupacijom.

Evo što znamo o njegovim razmišljanjima o ključnim pitanjima u regiji.

Uloga u promoviranju britanskog izvoza oružja na Bliski istok

Prema izvještaju, Charles je odigrao ključnu ulogu u povećanju izvoza oružja Ujedinjenog Kraljevstva u monarhije u vrijednosti od 14,5 milijardi funti (16,8 milijardi dolara) u posljednjem desetljeću.

Od ustanaka Arapskog proljeća 2011. Charles je održao 95 sastanaka s osam bliskoistočnih država čija su moć i kontrola nakratko bili ugroženi protestima.

Međutim, prema knjizi od 300 stranica pod naslovom Charles u sedamdesetoj: Misli, nadanja i snovi, objavljenoj 2018, Charles je navodno rekao britanskim ministrima da više ne želi koristiti svoje veze u Zaljevu za prodaju oružja u ime britanskih kompanija na Bliskom istoku.

Simpatije za palestinski narod

U svom prvom službenom putovanju na okupiranu Zapadnu obalu u januaru 2020, Charles je izrazio bol i tugu jer je svjedočio “patnji” i “teškoćama” koje prolazi palestinsko stanovništvo pod izraelskom okupacijom.

Tokom govora u Betlehemu, Charles je rekao: “Moja je najveća želja da budućnost donese slobodu, pravdu i jednakost svim Palestincima, omogućujući vam da napredujete i prosperirate.”

TV Sky News je tada objavio da je govor predstavljao “najveću podršku koju je član kraljevske porodice ikad [izrazio] Palestincima”.

Prema Jobsonu, Charles vjeruje da je izraelsko-palestinski sukob “temeljni razlog neprijateljstva i svog ‘napregnutog otrova’ širom islamskog svijeta”.

Bliski odnosi s arapskim državama Zaljeva

Važne veze Charlesa III sa zaljevskim državama osnažene su decenijama dugim odnosima punim poštovanja između britanske kraljevske porodice i zaljevskih vladajućih porodica.

Ali često se nalazio u kontroverzama kada je u pitanju prihvatanje novčanih donacija.

Ove godine je otkriveno da mu je između 2011. i 2015. bivši katarski premijer Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani lično dao tri miliona eura u gotovini, dio toga u vrećicama za kupovinu.

Charlesov ured saopćio je da je novac predan jednom od njegovih dobrotvornih udruženja, koje je provelo odgovarajuće upravljanje sredstvima i dalo garancije da su ispoštovani svi odgovarajući procesi.

Međutim, u to je vrijeme visoki kraljevski izvor također dodao da više neće prihvatati velike svote gotovine za svoje dobrotvorne svrhe.

Prošle godine je istraga londonske metropolitanske policije otkrila da je Charlesov najbliži saradnik Michael Fawcett koordinirao akcijama da se dodjele kraljevske počasti, pa čak i britansko državljanstvo saudijskom milijarderu Mahfouzu Mareiju Mubaraku bin Mahfouzu, koji je donirao više od 1,5 miliona britanskih funti (dva miliona dolara) projektima obnove od posebnog interesa za tadašnjeg princa.

Protivljenje ratu u Iraku 2003.

Knjiga, koju je napisao Robert Jobson u saradnji s Clarence Houseom, Charlesovim uredom, također je sadržavala niz otkrića kada je riječ o kraljevim pogledima na rat u Iraku 2003.

Jobson je napisao da je Charles bio strastveni protivnik invazije na Irak koju su 2003. predvodile Sjedinjene Američke Države i da je bio “utonuo u očaj” zbog podrške tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira ratu i da bi možda pokušao osporiti to da je bio kralj.

“Rekao je političkim ličnostima i onima u svom krugu od povjerenja da administraciju [predsjednika Georgea] Busha smatra ‘zastrašujućom’ i da je kritizirao ono što smatra Blairovim nedostatkom pronicljivosti”, napisao je Jobson.

“Vjerovao je da se Blair ponašao kao Bushova ‘pudlica’ i to je rekao.”

Izvor: Al Jazeera