Erdogan: Turska uhvatila ‘višeg’ komandanta ISIL-a

Pravo ime Abu Zeyda je Bashar Hattab Ghazal al-Sumaidai, a u izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a od jula se navodi kao „jedna od viših izvršnih osoba terorističke organizacije (ISIL)“.

Turski mediji su objavili kako bi al-Sumaidai zapravo mogao biti čovjek poznat kao Abu Hasa al-Hashimi al-Qurashi – Iračanin koji je novi lider cijelog ISIL-a (Reuters/Ilustracija)

Turske snage sigurnosti uhapsile su višepozicioniranu osobu iz oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIS, ISIL), kazao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, prenose agencije.

Komandant kodnog imena ‘Abu Zeyd’ uhvaćen je u Turskoj u sklopu operacije koju su izvele policijske i snage turske obavještajne agencije, kazao je Erdogan po povratu sa svoje balkanske turneje u kojoj je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

Pravo ime Abu Zeyda je Bashar Hattab Ghazal al-Sumaidai, a u izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a od jula se navodi kao „jedan od viših izvršnih osoba terorističke organizacije (ISIL)“.

Turski mediji su objavili kako bi al-Sumaidai zapravo mogao biti čovjek poznat kao Abu Hasa al-Hashimi al-Qurashi – Iračanin koji je novi lider cijelog ISIL-a.

Ilegalni ulazak u Tursku

No, Erdogan je za al-Sumaidaija rekao kako je čelnik ISIL-a u Siriji.

„Tokom ispitivanja je rekao kako je i takozvani ‘qadi’ (kadija, sudija) takozvanog ministarstva obrazovanja i ministarstva pravde“, prenijeli su turski mediji Erdoganove riječi.

Turski predsjednik nije rekao kada je komandant ISIL-a uhvaćen, no agencija Anadolija navodi kako je komandant prebačen sudstvu Turske nakon što su ga ispitali uposlenici policije i obavještajnih struktura.

„Dugo vremena se prate terorističke konekcije Sirije i Istanbula, a prema podacima koje smo dobili navodi se kako je ilegalno ulazio u Tursku“, istakao je Erdogan.

Izvor: Agencije