Zašto Izrael bombardira sirijske aerodrome?

Izrael je bombardirao sirijske aerodrome i vojne položaje više puta tokom 11-godišnjeg rata u Siriji.

Ovo nije prvi put da je Izrael napao sirijske aerodrome (AFP)

Izraelsko bombardiranje Međunarodnog aerodroma u sirijskom Halepu u utorak drugi je put u manje od sedmicu dana. Posljednji zračni napad, koji sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova naziva „ratnim zločinom“, oštetio je pistu i time je stavio van upotrebe.

Ovo nije prvi put da je Izrael napao sirijske aerodrome. Prošlog juna, zbog izraelskih zračnih udara, privremeno nije radio Međunarodni aerodrom u Damasku. Izrael je također izveo brojne napade u Siriji posljednjih nekoliko dana, ali ih je tek nekoliko zvanično priznao.

Upozorenje Iranu

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR), čije je sjedište u Velikoj Britaniji, Izrael je pogodio skladište u kompleksu aerodroma koje pripada borcima koje podržava Iran i koji su saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Tri osobe su poginule u napadu u utorak, dodaju iz SOHR-a.

Politički analitičar Sami Hamdi ističe kako udare moramo staviti u kontekst činjenice da saveznici Sjedinjenih Američkih Država strahuju od utjecaja Irana u vrijeme kada predsjednik SAD-a Joe Biden „forsira“ nuklearni dogovor sa Teheranom.

„Napad je upozorenje Iranu kojim se želi pokazati da će Tel Aviv nastaviti pružati otpor nametanju nove političke dinamike nuklearnog dogovora uprkos Washingtonu“, kazao je on za Al Jazeeru.

Dodaje kako je to i „upozorenje al-Assadu da će biti posljedica po infrastrukturu Sirije ukoliko ona bude korištena za poboljšanje očekivanog utvrđivanja iranskog utjecaja koji, kako se očekuje, donosi nuklearni sporazum“.

Bez mogućnosti odgovora

Sirijski državni mediji navode kako su izraelski napadi na aerodrom u Halepu napravili materijalnu štetu, ali nisu spominjali žrtve. Također se navodi kako je sirijska zračna odbrana presrela i oborila neke od izraelskih projektila.

Iako je sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu osudilo udare kao „ratni zločin“ i pozvalo Izrael na odgovornost, Hamdi kaže kako vlasti nemaju pravih mogućnosti jednostranog odgovora zbog ovisnosti režima o vojnoj pomoći Rusije i Irana.

„Rusija nema interesa za sukob sa Izraelom, a Iran pažljivo prati da ne bude isprovociran u otvoreni sukob koji bi mogao ugroziti Bidenov stav o nuklearnom dogovoru koji bi trebao, u očima Teherana, biti jako dobar“, ističe sagovornik Al Jazeere.

Umjesto toga Vlada Sirije se zadovoljava osudama i „PR kampanjom kojom se tvrdi kako su napadi ‘dokaz’ da Assad pripada ‘kampovima otpora’ koji se protive okupaciji Palestine“, kaže Hamdi.

Izraelska poruka Assadu

Od 2011. Izrael je izveo stotine napada na mete u Siriji koji su pod kontrolom Vlade, ali rijetko priznaje ili govori o tim operacijama. No, ranije je priznao kako je gađao baze oružanih grupa bliskih Iranu kao što je libanski Hezbollah.

U srijedu je predsjednik komiteta za vanjske poslove i odbranu izraelskog Parlamenta Ram Ben-Barak za Ynet radio kazao kako su udari signal al-Assadu.

„Napad znači kako određeni avioni neće moći sletjeti i to je poruka koja je poslana Assadu: Ako avioni čija je svrha pomoć teroristima slete, sirijski saobraćajni kapacitet će biti na udaru“, istakao je, ali nije otvoreno rekao da je Izrael izvršio napad.

Iranska uloga u Siriji

Iran je blizak saradnik Assadovog režima i umiješan je u sukobe od samih početaka. Paravojne snage bliske Iranu, među prvima libanski Hezbollah, borili su se sa sirijskom armijom protiv oružanih grupa opozicije.

Vladimir Sotnikov, ruski analitičar međunarodnih odnosa, ističe kako Iran kroz sirijski sukob primarno želi stati protiv neprijatelja Izraela i SAD-a, kao vodećih aktera u regiji.

„Geopolitički gledano, vjerujem kako je umiješanost Irana objašnjena kroz njegove namjere da se održi i da ojača ulogu vodeće sile u regiji, za šta se žestoko takmiči sa američkim saveznikom Saudijskom Arabijom koja podržava sirijsku opoziciju“, rekao je za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije