Svjetski lideri odaju poštovanje i šalju poruke utjehe

Dužnosnici širom svijeta šalju poruke podrške javnosti velike Britanije nakon smrti kraljice Elizabete II.

Kraljica Elizabeta II je preminula u 97. godini, nakon 70 godina vladavine (Reuters)

Nakon smrti kraljice Elizabete II, brojni svjetski lider odali su poštovanje i slali poruke utjehe.

Predsjednik SAD-a Joe Biden i prva dama Jill Biden naveli su u saopštenju da je u svijetu stalnih promjena, britanska kraljica Elizabeta II bila stalno prisutna i izvor utjehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu imali saznanje o svojoj zemlji bez nje.

Njeno naslijeđe će se nalaziti na stranicama britanske historije i u pričama o našem svijetu, dodali su.

“Naša srca i naše misli su s članovima kraljičine porodice i narodom Velike Britanije”, saopćila je Bijela Kuća.

“Sa velikom tugom sam saznala za smrt njenog veličanstva kraljice Elizabete II. Ona je bila šef države sa najdužim stažom na svijetu i jedna od najuglednijih ličnosti širom svijeta. Izražavam saučešće kraljevskoj porodici i Britancima”, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Papa Franjo rekao je da je duboko ožalošćen smrću kraljice Elizabete II i izrazio je saučešće njenoj porodici i njenom nasljedniku, kralju Charlesu III.

“Spremno se pridružujem svima koji žale zbog gubitka, u molitvi za vječni počinak pokojne kraljice i odavanju počasti njenom životu u službi za dobrobit nacije i Commonwealtha u kojoj se nije štedila”, rekao je Franjo u telegramu kralju Charlesu III.

Uzor i inspiracija

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je da je kraljica Elizabeta II bila uzor i inspiracija milionima, također i u Njemačkoj. “Njena posvećenost njemačko-britanskom pomirenju nakon užasa Drugog svjetskog rata ostat će nezaboravljena. Nedostajat će nam, kao i njen divni smisao za humor”, naveo je Scholz.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je izrazio svoje najdublje saučešće zbog smrti britanske kraljice Elizabete II.

“Sa tugom sam saznao da je danas umrla kraljica Elizabeta II. Moje najdublje saučešće kraljevskoj porodici i narodu te prijateljskoj i savezničkoj vladi Ujedinjenog Kraljevstva”, napisao je Erdogan na Twitteru.

Boris Johson, bivši premijer Velike Britanije, ocijenio je da je ovo najtužniji dan u historiji zemlje.

“Ovo je najtužniji dan naše zemlje jer je ona imala jedinstvenu i jednostavnu moć da nas čini sretnima. Zato smo je voljeli. Zato tugujemo za Velikom Elizabetom, najdugovječnijim i po mnogočemu najboljim monarhom u našoj historiji.”

“Jedno od njenih najvećih postignuća bilo je ne samo to što je modernizirala ustavnu monarhiju nego što je podarila i nasljednika  prijestolja koji će dostojno slijediti njezino nasljeđe i čiji je smisao za dužnost u najboljoj tradiciji njegove majke i zemlje. Premda nas u grlu još steže zbog tuge, možemo s pouzdanjem izreći riječi koje se u ovoj zemlji nije čulo više od sedam desetljeća. Neka Bog čuva kralja”.

Bivša premijerka Theresa May i bivši premijer John Major također su joj odali počast.

Stabilnost i povjerenje

“Njeno Veličanstvo svjedočilo je golemim promjenama, prateći vješto vremena, ali uvijek pružajući stabilnost i povjerenje. Ona je bila naša konstanta kroz ovu veliku elizabetansku eru. Bila mi je čast služiti joj kao premijerka…U mislima i molitvama smo sada s njenom porodicom. Neka Bog čuva kralja”, rekla je May.

“Svi smo izgubili nekoga ko nam je bio jako drag i dok tugujemo, trebali bismo biti zahvalni što smo bili blagoslovljeni takvim primjerom dužnosti i liderstva toliko dugo godina”, rekao je Major.

George W. Bush, također jedan od bivših američkih predsjednika, rekao je da mu je bila čast poznavati je.

“Bila je žena velikog intelekta, šarma i razboritosti.”, rekao je.

Dodao je da je vješto vodila zemlju “kroz teške trenutke s povjerenjem u svoj narod i vizijom u bolju budućnost”.

“Naš svijet imao je koristi od njene postojanosti i odlučnosti i  zahvalni smo na desetljećima njezine službe kao monarha. Amerikanci osobito cijene njezino snažno i nepokolebljivo prijateljstvo””, dodao je Bush.

Sjećanje na kraljicu

Bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao je da je “u mislima i molitvama s kraljevskom porodicom i svim ljudima koje je Njeno Veličanstvo inspiriralo tokom svoje cjeloživotne službe”.

“Svi ste u našim srcima i mislima. Jako će nam nedostajati”, istakao je španski kralj Felipe u telegramu saučešća britanskoj kraljevskoj porodici, nakon smrti britanske kraljice Elizabete II.

“Sjećamo se kraljice Elizabete II sa dubokim poštovanjem i velikom naklonošću. Postojana i mudra, ona je svoj dug život posvetila služenju britanskom narodu. Osjećamo snažnu vezu sa Velikom Britanijom i njenom kraljevskom porodicom i ovog puta dijelimo njihovu tugu, istakao je holandski kralj Willem-Alexander.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da je “duboko ožalošćen” zbog smrti kraljice Elizabete, rekavši da će se “njena nepokolebljiva, doživotna predanost dugo pamtiti”.

Umirujuća prisutnost

“Duboko sam ožalošćen zbog smrti Elizabete II, kojoj se širom svijeta divi zbog njenog vodstva i odanosti. Bila je dobra prijateljica UN-a i umirujuća prisutnost kroz desetljeća promjena. Njena nepokolebljiva, doživotna predanost dugo će se pamtiti”, napisao je Guterres na Twitteru.

Saučešće je uputio i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Naše su misli s kraljevskom porodicom i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom II u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvijek nam je pokazivala važnost trajnih vrijednosti u modernom svijetu”, kazao je Michel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron napisao je na Twitteru da je Elizabeta II utjelovila kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina.

Sućut izrazio i Vladimir Putin

“Pamtim je kao prijateljicu Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan dojam na svoju zemlju i svoje stoljeće”, naposao je Macron.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uputio je poruku saučešća cijelom Ujedinjenim Kraljevstvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u četvrtak sućut Velikoj Britaniji zbog “nenadoknadivog gubitka” kraljice Elizabete, objavile su ruske novinske agencije.

U poruci Charlesu, novom britanskom kralju, Putin je rekao da kraljica “s pravom uživala ljubav i poštovanje svojih podanika, kao i autoritet na svjetskoj pozornici”.

Dodao je: “Želim vam hrabrost i otpornost pred ovim teškim, nenadoknadivim gubitkom. Mogu li vas zamoliti da prenesete iskrenu sućut i podršku članovima kraljevske obitelji i cijelom narodu Velike Britanije.”

Kanadski premijer Justin Trudeau poručio je da će Kanađani uvijek pamtiti kraljicu Elizabetu II.

“Najteža srca smo saznali za smrt kraljice Elizabete II”, naveo je Trudeau.

Bivši britanski premijer Tony Blair izjavio je da je Britanija izgubila ne samo monarha, već i matrijarha nacije.

“Izgubili smo ne samo našeg monarha, već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personificirala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci”, rekao je Blair.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je saučešće.

“S dubokom tugom saznali smo za smrt Elizabete II. U ime naroda Ukrajine, izražavamo iskreno saučešće kraljevskoj porodici, cijeloj Velikoj Britaniji i Commonwealthu zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama”, napisao je ukrajinski predsjednik na Twitteru.

Indijski premijer Narendra Modi također je izrazio žaljenje.

“Imao sam nezaboravne sastanke s Elizabetom II tokom posjeta Velikoj Britaniji 2015. i 2018. godine. Nikada neću zaboraviti njenu toplinu i ljubaznost. Tokom jednog od sastanaka pokazala mi je maramicu koju joj je Mahatma Gandhi poklonio na njenom vjenčanju. Uvijek ću cijeniti taj gest”, kazao je Modi.

‘Kanađani će oplakivati gubitak kraljice’

Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, rekla je da je “malo onih koji su oblikovali globalnu historiju poput Elizabete II. Njena neraskidiva predanost dužnosti i služenja bila je primjer za sve.”

“Svijet tuguje s njenim narodom u Velikoj Britaniji i šire. Ona je zaista bila kraljica Elizabeta Velika. Neka počiva u miru”, kazala je Metsola.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard uputio je saučešće javnosti Velike Britanije nakon objave smrti kraljice Elizabete.

Kanađani širom zemlje oplakivat će gubitak kraljice, objavila je na Twitteru generalna guvernerka Kanade Mary Simon, izražavajući saučešće britanskoj kraljevskoj porodici.

“Izražavamo najdublje saučešće kraljevskoj porodici povodom smrti njenog veličanstva kraljice Elizabete II”, rekla je Simon.

“Kanađani širom zemlje oplakivat će gubitak kraljice. Odvojimo trenutak da odamo počast uspomeni na njeno neličanstvo na svaki način.”

Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II naraštajima je bila izvor nadahnuća, poručio je predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković na Twitteru i izrazio saučešće kraljevskoj porodici i britanskoj naciji.

“Njezino vodstvo i služenje naciji ostat će trajna ostavština”, poručio je predsjednik Hrvatske vlade.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je kraljevskoj porodici telegram saučešća povodom smrti britanske kraljice Elizabete II.

‘Veliki prijatelji BiH’

“Sa tugom sam primio vijest o smrti kraljice Elizabete II. Kraljevska porodica i kraljica Elizabeta II uvijek su bili veliki prijatelji Bosne i Hercegovine i ovo je tužan dan za sve nas. U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće kraljevskoj porodici, vlastima i narodu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. U mislima i molitvama sam s vama”, rekao je Džaferović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti britanske kraljice Elizabete II.

“Njeno Veličanstvo je svojom nesebičnom javnom službom obeležilo modernu istoriju Ujedinjenog kraljevstva i sveta, dajući primer kako treba nositi vladarski autoritet i obavljati dužnosti i u najtežim vremenima”, naveo je Vučić u telegramu.

Kako je kazao, kraljica Elizabeta II se sa svakim izazovom suočavala mudro, nenametljivo, ali odlučno, prevashodno vodeći računa o dobrobiti nacije, čime je stekla ogromnu naklonost kako svojih podanika, tako i brojnih poštovalaca širom svijeta.

Porukom sućuti na Twitteru se oglasio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Crna Gora dijeli tugu i bol zbog odlaska kraljice Elizabete II, čija višedecenijska vladavina ostaje jedan od najvrjednijih dijelova svjetskog istorijskog naslijeđa“, naveo je Đukanović.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti izrazili su saučešće kraljevskoj porodici i britanskom narodu zbog smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II.

Osmani je izjavila da su smrću kraljice Elizabete II građani Kosova duboko ožalošćeni i da teška srca saosjećaju sa velikim gubitkom zajedno sa kraljevskom porodicom i svima građanima Velike Britanije.

Premijer Kurti je rekao da “narod Kosova i ja izražavamo naše najdublje saučešće kraljevskoj porodici i britanskom narodu zbog smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II”.

“Njena posvećenost, naporan rad i poniznost su inspiracija za sve nas, posebno u ovim teškim vremenima. Počivaj u miru”, napisao je Kurti.

 

Izvor: Agencije