Švicarska teži bližim sigurnosnim vezama sa EU i NATO-om

Švicarska će težiti bližim odbrambenim i sigurnosnim vezama sa Evropskom unijom i NATO-om, uz očuvanje svoje tradicionalne neutralnosti.

Politički dokument koji je odobrila švicarska Vlada također poziva na jačanje vojne moći te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini (Reuters)

Švicarska će težiti bližim odbrambenim i sigurnosnim vezama sa Evropskom unijom i NATO-om, uz očuvanje svoje tradicionalne neutralnosti, saopštila je u srijedu švicarska Vlada.

Politički dokument koji je odobrila švicarska Vlada također poziva na jačanje vojne moći te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U izvještaju se zaključuje da je u interesu Švajcarske da svoju sigurnosnu i odbrambenu politiku dosljednije nego ranije orijentira ka međunarodnoj saradnji.

Proširenje saradnje

Dodaje se da postoje velike šanse za proširenje političke saradnje u Evropi, naročito sa NATO-om i Evropskom unijom, u cilju jačanja odbrambene sposobnosti zemlje, uz poštovanje neutralnosti.

Reuters napominje da bi ovo moglo uključivati više učešća u zajedničkim vježbama, proširenje vojne saradnje, intenziviranje postojećih veza putem Partnerstva za mir sa NATO-om ili pridruživanje timovima za brzo razmještanje EU-a za operacije spašavanja i evakuacije.

Ističe se da bi veće približavanje vojnom savezu označilo otklon od brižljivo njegovane tradicije nezauzimanja strane za koju njene pristalice kažu da je pomogla Švicarskoj da mirno napreduje i zadrži posebnu ulogu posrednika, uključujući i vrijeme Hladnog rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada