Saveznik Trumpa uhapšen zbog utaje donacija za granični zid

Dugogodišnji saveznik Donalda Trumpa Steve Bannon predao se kako bi se suočio s novim optužbama da je prevario donatore koji su dali novac za izgradnju zida na granici između SAD-a i Meksika.

Bannon je prethodno potvrdio da će uskoro biti optužen (EPA)

Dugogodišnji saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Steve Bannon predao se u četvrtak kako bi se suočio s novim optužbama da je prevario donatore koji su dali novac za izgradnju zida na granici između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Bannona (68) su federalci našli u luksuznoj jahti na obali Connecticuta i uhapsili ga pod optužbom da je utajio više od milion dolara donacija, prenosi AP.

Tužioci su naveli da je hiljade investitora prevareno, pomislivši da će sve njihove donacije ići za projekat graničnog zida, ali je Bannon umjesto toga taj novac upotrijebio za platu jednog zvaničnika kampanje i lične troškove, prenosi Tanjug.

Najava optužnice

Bannon je prethodno potvrdio da će uskoro biti optužen.

“Okružni demokratski tužilac Alvin Bragg odlučio je da pokrene lažne optužbe protiv mene, jer smo ja i moja radio-emisija popularni među Trumpovim republikanskim pristalicama”, naveo je on.

Dodao je da su federalni tužioci “učinili potpuno istu stvar u augustu 2020. kako bi pokušali da ga sklone prije izbora”, misleći na njegovo hapšenje mjesecima prije Trumpovog poraza od aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada