Michel sa šeikom Tamimom u Dohi: Želimo ojačati naše odnose s Katarom na polju energetike

Michel je tokom svoje posjete razgovarao sa šeikom Tamimom o saradnji Dohe i Evropske unije te o razvoju odnosa između dvije strane, posebno u oblasti energetike.

Charles Michel rekao da "Katar igra ključnu ulogu u oblasti energetike", te da Evropljani "žele ojačati odnose s tom državom." (Anadolija)

Nakon sastanka s emirom Države Katar, šeikom Tamimom bin Hamad Al Thanijem, u srijedu u Dohi, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da “Katar igra ključnu ulogu u oblasti energetike”, te da Evropljani “žele ojačati odnose s tom državom.”

Michel je tokom svoje posjete razgovarao sa šeikom Tamimom o saradnji Dohe i Evropske unije te o razvoju odnosa između dvije strane, posebno u oblasti energetike.

Amiri Divan, administrativni ured katarskog emira, saopćio je da se na sastanku katarskog emira s Michelom i delegacijom koja ga je pratila također razgovaralo o najznačajnijem razvoju dešavanja u regionalnim i međunarodnim pitanjima u posljednje vrijeme.

Evropski dužnosnik je naglasio, u svom ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, da će naredni mjeseci biti teški za Evropsku uniju, te kako su mnoge kompanije pogođene cijenama energije.

Dodao je da Rusija nije pouzdan partner i da se na nju ne može osloniti, dok je cilj sankcija nametnutih toj državi zaustaviti rat protiv Ukrajine.

Učvrstiti odnose između Katara i EU

Michel je ranije tog dana otvorio sjedište Misije Evropske unije u katarskoj prijestolnici, rekavši kako se time žele učvrstiti odnosi između Katara i Evropske unije.

Naglasio je, prilikom otvaranja sjedišta, da je njegova posjeta “važan signal naše političke volje za jačanjem odnosa s Katarom” u područjima kao što su “energetski sektor, ekonomski razvoj i sigurnosni izazovi širom svijeta”.

Dodao je da obje strane žele ojačati partnerstvo koje su sklopili, napomenuvši da će se u budućnosti sklapati sporazumi koji će pokrivati sve aspekte.

Važno je napomenuti da su Vlada Katara i Evropska unija u februaru prošle godine u Briselu potpisale sporazum o uspostavi Misije Evropske unije u Dohi, nakon godina zajedničke saradnje na raznim područjima.

Michel je iz Alžira doputovao u posjetu Dohi, pohvalivši Alžir kao “pouzdanog” dobavljača energije.

Evropska unija se već nekoliko mjeseci suočava s teškom energetskom krizom, posebno nakon što je ruski Gazprom u petak najavio zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1. Katar spada među najveće svjetske proizvođače ukapljenog prirodnog plina (LNG), zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Australijom.

Izvor: Al Jazeera