Nova britanska vlada zamrzava cijene energije

Dva dana od preuzimanja dužnosti, nova premijerka Liz Truss najavila je veliku pomoć kućanstvima i ekonomiji zbog rasta cijena energije.

Najavljene mjere drastičan su zaokret u odnosu na kampanju koju je Liz Truss vodila kada je direktnu pomoć opisala kao 'flastere' koji ne mogu riješiti srž problema (EPA)

Dva dana od preuzimanja dužnosti, nova britanska premijerka Liz Truss najavila je u četvrtak veliku pomoć kućanstvima i ekonomiji zbog rasta cijena energije, a novom strategijom predviđa se i poticanje frakiranja te su moguće revizije ranije zacrtanih ciljeva ugljične neutralnosti.

Računi za prosječno kućanstvo ograničit će se na 2.500 funti na godinu, “što je ušteda od 1.000 funti” u odnosu na svotu koju bi kućanstvo potrošilo bez vladine intervencije, prenosi Hina.

Preduzeća i javne ustanove poput škola primat će “jednaku pomoć tokom šest mjeseci”.

“Ovo je vrijeme koje traži odvažnost. Suočeni smo s energetskom krizom … a ove intervencije imat će svoju cijenu”, rekla je Truss.

Vlada predviđa i privremeno ukidanje poreza na energiju kojim se treba finansirati prelaz na ugljičnu neutralnost, što bi koštalo desetke milijarda funti.

Galopirajuća inflacija premašila 10 posto

Mediji su izračunali da bi to iznosilo 150 milijardi funti.

To je više od 70 milijardi funti potrošenih na plate zaposlenika koji su bili tehnički nezaposleni tokom cijele pandemije COVID-19.

Najavljene mjere drastičan su zaokret u odnosu na kampanju koju je Truss vodila kada je direktnu pomoć opisala kao “flastere” koji ne mogu riješiti srž problema.

Pritisak je postao neodrživ zbog rasta troškova života, pa su ekonomisti, nevladina udruženja, sindikati upozoravali na humanitarnu katastrofu ako se ništa ne poduzme prije zime.

Vlada se nada da će zamrzavanje cijena energije smiriti galopirajuću inflaciju, koja je premašila 10 posto i nastavlja rasti.

Vlada predviđa i ukidanje moratorija na frakiranje i dobivanje plina i nafte iz škriljevca, a riječ je o vrlo spornoj tehnologiji.

I prethodna vlada Borisa Johnsona najavila je obnovu istraživanja u Sjevernom moru, a Truss planira “dati 100 novih dozvola” za istraživanje i bušenje.

Povećanje udjela nuklearne energije

Downing Street želi povećati i udio nuklearne energije u Velikoj Britaniji, gdje su nuklearna postrojenja zastarjela i ograničena.

Truss je najavila da će “ponovo razmotriti” cilj ugljične neutralnosti do 2050. godine, jer bi to mogao pretežak teret i za poduzeća i potrošače.

Truss je u utorak odbila oporezivati višak dobiti naftnih divova.

Mješavina direktne pomoći i rezanje poreza već plaše ulagače.

Čelnik laburista Keir Starmer podsjetio je da već mjesecima poziva na zamrzavanje računa za energiju te pita još jednom “Ko će sve to platiti?”

Optužio je Truss da “štiti profit [divova] u proizvodnji nafte i plina te prisiljava ljude da plaćaju račun” putem poreza desetljećima.

Izvor: Agencije