Ljeto 2022. najtoplije zabilježeno u Europi

Temperature su bile „približno 1,34 stepena Celzijusa iznad prosjeka ljeta u razdoblju 1991-2020”, dodaje Copernicus.

Samo u mjesecu augustu temperature su bile „daleko najviše“ do sada zabilježene i iznosile su „1,72 stepena Celzijusa iznad prosjeka 1991-2020“ (EPA)

Ovogodišnje ljeto, odnosno period juni-august 2022. godine, obilježeno s nekoliko toplinskih valova i ozbiljnom sušom povezanom s globalnim zatopljenjem, bilo je najtoplije ikada zabilježeno u Europi, objavila je u četvrtak europska služba za klimatske promjene Copernicus, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Prosječne temperature bile su „najviše, kako za mjesec august, tako i za cijelo ljeto“, premašivši za tri mjeseca za 0,4 stepena Celzijusa one iz 2021., što je predstavljalo prethodni rekord, navodi Copernicus u saopćenju za javnost.

Temperature su bile „približno 1,34 stepena Celzijusa iznad prosjeka ljeta u razdoblju 1991-2020”, dodaje Copernicus.

Intenzivan niz toplinskih valova

Samo u mjesecu augustu temperature su bile „daleko najviše“ do sada zabilježene i iznosile su „1,72 stepena Celzijusa iznad prosjeka 1991-2020“.

„Intenzivan niz toplinskih valova širom Europe, zajedno s neuobičajenim sušnim uvjetima, doveo je do ljeta ekstrema, sa rekordno visokim temperaturama, sušama i požarima“, navodi naučnica europskog instituta Freja Vamborg.

„Suša i požari u mnogim dijelovima Europe utjecali su na društvo i prirodu na razne načine”, istakla je, podsjetivši da je “prethodni rekord bio star samo godinu dana”.

Izvor: Agencije