Kineski grad Chengdu produžio karantenu

Očekivalo se da će karantena biti ukinuta u srijedu, međutim, dužnosnici lokalne vlade su poručili da “još postoje rizici društvenog širenja u nekim područjima.”

Stanovnici koji se nalaze u karanteni testirat će se na virus svaki dan, najavile su gradske vlasti, ne navodeći datum kada će karantena biti ukinuta (Reuters)

Kineski grad Chengdu koji ima više od 20 miliona stanovnika, produžio je karantenu u većini svojih okruga zbog nove epidemije korona virusa, javlja Hina.

Lokalne vlasti izvijestile su o 116 novih lokalnih slučajeva, u odnosu na 121 dan ranije.

Od prijavljenih slučajeva, 57 je bilo simptomatskih, a 59 asimptomatskih.

Očekivalo se da će karantena biti ukinuta u srijedu, međutim, dužnosnici lokalne vlade su poručili da “još uvijek postoje rizici društvenog širenja u nekim područjima.”

Svakodnevna testiranja

Stanovnici koji se nalaze u karanteni testirat će se na virus svaki dan, najavile su gradske vlasti, ne navodeći datum kada će karantena biti ukinuta.

Megagrad je zatvoren prošle sedmice jer se broj slučajeva povećao u nekoliko okruga.

Chengdu je glavni grad kineske pokrajine Sichua, te jedno od najvažnijih ekonomskih, financijskih, komercijalnih, kulturnih, prometnih i komunikacijskih središta u Kini.

Međunarodni aerodrom Chengdu Shuangliu, središte Air China i Sichuan Airlinesa, jedna je od 30 najprometnijih aerodroma na svijetu, a željeznička postaja Chengdu jedna je od šest najvećih u Kini.

Izvor: Agencije