Izraelski premijer se protivi procesuiranju vojnika koji je vjerovatno ubio Abu Akleh

Vojnici imaju ‘punu podršku’ izraelske vlade, rekao je Yair Lapid govoreći o ubistvu novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Iskusna reporterka Al Jazeere je na sebi imala pancir s oznakom "Press" i kacigu kada je upucana u glavu u izbjegličkom kampu Jenin (AP)

Izraelski premijer Yair Lapid odbio je sugestije o procesuiranju vojnika koji je vjerovatno ubio novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh dok je izvještavala o operaciji izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali u maju, piše Al Jazeera English.

Iskusna reporterka Al Jazeere je na sebi imala pancir s oznakom “Press” i kacigu kada je upucana u glavu u izbjegličkom kampu Jenin. Njeno ubistvo izazvalo je globalni bijes i pozive na nezavisnu istragu.

Izraelska vojska je u ponedjeljak prvi put priznala da je jedan od njenih vojnika vjerovatno upucao Abu Akleh, nakon što su je zamijenili za borca. Prvobitno je za njeno ubistvo okrivila naoružane Palestince.

“Postoji velika mogućnost da je gospođa Abu Akleh slučajno pogođena pucnjavom [izraelske vojske] koja je ispaljena prema osumnjičenima identificiranim kao naoružani palestinski napadači”, navodi se u konačnom izvještaju vojske o njenoj smrti 11. maja.

‘Naši vojnici imaju punu podršku vlade Izraela i naroda Izraela’

Priznanje je stiglo nakon mjeseci u kojima je vojska insistirala da je nemoguće utvrditi izvor kobnog hica koji je ubio proslavljenu novinarku Al Jazeere.

„Neću dozvoliti da vojnik [izraelske vojske] koji se štitio od terorističke vatre bude krivično gonjen samo da bi dobio aplauz iz inostranstva“, rekao je Lapid na vojnoj ceremoniji.

“Niko nam neće diktirati pravila postupanja”, rekao je. “Naši vojnici imaju punu podršku vlade Izraela i naroda Izraela.”

Glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel rekao je na brifingu u utorak: “Nastavit ćemo vršiti pritisak na naše izraelske partnere da pomno preispitaju svoju politiku i praksu u pogledu pravila angažmana i razmotre dodatne korake za ublažavanje rizika od povrede civila” .

Istraga Ujedinjenih naroda je u junu zaključila da “nema dokaza o aktivnostima naoružanih Palestinaca u blizini” kada je Abu Akleh ubijena.

Izraelski vojni advokat rekao je u ponedjeljak da okolnosti incidenta “ne izazivaju sumnju da je počinjen zločin koji bi opravdao otvaranje krivične istrage”.

Palestinci su optužili Izrael da je namjerno gađao Abu Akleh. Izrael je to demantovao.

“Izrael je izrazio tugu zbog njene smrti. Bila je to tragedija koja se dogodila u incidentu u kojem je bila jaka neprijateljska vatra. [Izraelska vojska] nikada namjerno ne puca na nevine ljude”, rekao je Lapid.

Porodica Abu Akleh rekla je da je Izrael “odbio da preuzme odgovornost za ubistvo” novinara.

Al Jazeera je osudila nalaze izraelske istrage i zatražila istragu od strane “nezavisnog međunarodnog tijela”.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price u ponedjeljak je naglasio “važnost odgovornosti u ovom slučaju… kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti”.

‘Izrael jedini snosi odgovornost’

Izrael je pojačao svoje upade na okupiranu Zapadnu obalu nakon vala smrtonosnih palestinskih uličnih napada u izraelskim gradovima. U posljednjem takvom napadu, u srijedu, izraelski vojnici su ubili 20-godišnjeg Palestinca.

U sklopu upada koja su se dešavala skoro svake noći, vojska je izvršila hapšenja i pretrese na nekoliko lokacija, uključujući selo Tubas, gdje je, kako je rečeno, bačena improvizirana eksplozivna naprava i pucano na vojnike, koji su uzvratili vatru.

Grupa Islamski džihad je tvrdila da je ubijeni čovjek, Younis Tayeh, bio njihov pripadnik i da je umro tokom sukoba. Tayehova porodica je negirala da je učestvovao i rekla da je prelazio ulicu kada je upucan.

Mirovni pregovori, uz posredovanje SAD-a, čiji je cilj uspostavljanje palestinske države na okupiranoj Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jerusalemu, propali su 2014. godine.

Diplomatska stagnacija je doprinijela eroziji kredibiliteta Palestinske uprave (PA) koju podržavaju SAD, a koja ima ograničenu samoupravu i sigurnosnu kontrolu na Zapadnoj obali.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz je rekao da bi Palestinska uprava trebala da učini više da obuzda “militante”. “Širenje oružja i nedostatak upravljanja štete i palestinskom narodu i samim Palestinskim vlastima”, rekao je Gantz.

Wasel Abu Youssef iz Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) opisao je Gantzove primjedbe kao “očajne”.

“Samo Izrael snosi odgovornost za svakodnevna ubistva našeg naroda”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije