IAEA: Iranske zalihe uranija obogaćenog do 60 posto značajno porasle

Međunarodna agencija za atomsku energiju navodi da Iran još nije pružio pouzdane odgovore na pitanja o porijeklu čestica uranija pronađenih na tri neprijavljene lokacije koje IAEA godinama istražuje.

Američke obavještajne agencije i IAEA vjeruju da je Iran posjedovao tajni, koordinirani program nuklearnog oružja (EPA - Ilustracija)

Iranske zalihe uranija obogaćenog do 60 posto, blizu nivoa potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja, porasle su značajno iznad nivoa koji je po definiciji dovoljan, ukoliko se nastavi s novim obogaćivanjem, za proizvodnju nuklearne bombe, navodi se u izvještaju agencije Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor prikazanom u srijedu.

Procjenjuje se da su iranske zalihe uranija obogaćenog do 60 posto i u obliku uran heksaflorida, plina koji centrifuge obogaćuju, porasle za 12,5 na 55,6 kilograma od kako je posljednji kvartalni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) objavljen 30. maja, navodi se u izvještaju IAEA državama članicama u čiji je uvid došao Reuters.

Istovremeno, kao i u prethodnim kvartalima, IAEA je objavio drugi izvještaj u kojem navodi da Iran još nije pružio pouzdane odgovore na pitanja o porijeklu čestica uranija pronađenih na tri neprijavljene lokacije koje IAEA godinama istražuje, prenosi Fena.

Tajni program

“Generalni direktor izražava rastuću zabrinutost da Iran ne sarađuje s Agencijom u otvorenom pitanju sigurnosnih smjernica tokom ovog perioda izvještavanja i stoga nema napretka u njihovom rješavanju”, navodi se u drugom izvještaju, u čiji je uvid također došao Reuters.

Pitanje neprijavljenih čestica uranija prepreka je u pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, dok Iran insistira da se istraga zaključi.

IAEA tvrdi da je to posebno pitanje na koje je Iran zakonski obavezan da učini kao potpisnik Sporazuma o nuklearnom neširenju.

Američke obavještajne agencije i IAEA vjeruju da je Iran posjedovao tajni, koordinirani program nuklearnog oružja koji je ukinuo u 2003. godine.

Iran, ipak, insistira da nikada nije posjedovao takav program.

Smatra se da većina lokacija iz iranskog nuklearnog programa datira iz 2003. godine ili ranije.

Izvor: Agencije