EU sprema samit na koji će pozvati i čelnike zemalja Zapadnog Balkana

Sastanak ‘Evropske političke zajednice’ održat će se tokom Samita EU-a u Pragu narednog mjeseca.

Tokom sastanaka će se razgovarati o mnogim temama kao što su sigurnost, stabilnost, energija, klima, transport i ekonomija (EPA)

Evropska unija sprema sastanak “Evropske političke zajednice“ koji će biti održan tokom Samita EU-a u Pragu narednog mjeseca, a koji će okupiti čelnike Unije i još 17 zemalja, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana.

Neimenovani visoki zvaničnik EU-a kazao je da je sastanak “Evropske političke zajednice“ planiran prije neformalnog samita lidera EU-a, čiji će domaćin biti Češka Republika 6. i 7. oktobra.

Pored čelnika 27 članica EU-a, na taj sastanak će biti pozvani čelnici još 17 država, uključujući zemlje Zapadnog Balkana – Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, kao i Tursku, Norvešku, Lihtenštajn, Švicarsku, Veliku Britaniju, Island, Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Armeniju i Azerbejdžan, javila je Anadolija.

Glavne teme o kojima će se razgovarati na sastanku bit će ruski napad na Ukrajinu, energetska kriza i ekonomska situacija.

Prvi sastanak “Evropske političke zajednice“ održat će se 6. oktobra na margini Samita EU-a u Pragu.

Dan kasnije, lideri EU-a održat će svoj planirani sastanak.

Planirani i bilateralni razgovori

Tokom sastanaka će se razgovarati o mnogim temama kao što su sigurnost, stabilnost, energija, klima, transport i ekonomija.

Na kraju dana bitće održana završna večera na kojoj se očekuje da će lideri održati i bilateralne razgovore.

Ideju o takozvanoj Evropskoj političkoj zajednici na dnevni red iznio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron na Samitu lidera EU-a održanom u junu.

Rukovodstvo EU-a saopćilo je da su lideri načelno prihvatili tu ideju.

Macron je naveo da će priključivanje Ukrajine u EU trajati godinama i sugerisao je da bi se zemlje koje dijele iste vrijednosti sa EU mogle ujediniti pod okriljem “Evropske političke zajednice“, umjesto da postanu članice.

Zvaničnici EU opisuju Evropsku političku zajednicu kao “inkluzivni proces“ u vlasništvu EU i trećih zemalja. Ističu se da to nije zamjena za proširenje Evropske unije ili politike EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada