Erdogan se složio s Putinom: Ukrajinsko žito umjesto siromašnima, ide bogatima

Putin je u srijedu rekao da žitarice koje se izvoze prema sporazumu potpisanom uz posredništvo Turske i UN-a ne stižu do najsiromašnijih zemalja što je pravi cilj tog ugovora.

"Putin je u pravu, žitarice idu u bogate, a ne u siromašne zemlje, a cilj nam je bio da osigura isporuka žita siromašnima", rekao je Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Tayyip Erdogan složio se u četvrtak u Zagrebu s tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina da se žito iz Ukrajine isporučuje bogatim, umjesto siromašnim zemljama, prenosi Hina.

Putin je u srijedu rekao da žitarice koje se izvoze prema sporazumu potpisanom uz posredništvo Turske i UN-a ne stižu do najsiromašnijih zemalja što je pravi cilj tog ugovora.

“Putin je u pravu, žitarice idu u bogate, a ne u siromašne zemlje, a cilj nam je bio da osigura isporuka žita siromašnima”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tokom posjeta Zagrebu.

“Rusija, dok traju sankcije protiv nje, ne želi da se žitarice isporučuju zemljama koje je sankcioniraju. To smeta Putinu”, dodao je.

Kako bi do siromašnih zemalja stigle dovoljne količine, turski predsjednik smatra da što prije treba krenuti i s isporukama žita iz Rusije.

Putin upozorio na globalnu krizu hrane

Najavio je da će o tome razgovarati s Putinom na regionalnom samitu u uzbekistanskom gradu Samarkandu krajem septembra.

Na ekonomskom forumu u Vladivostoku Putin je u srijedu rekao da su Rusija i zemlje u razvoju “prevarene” u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita i obećao je da će popraviti uslove tog ugovora kako bi ograničio broj zemalja koje mogu primiti te isporuke.

U dosad najoštrijem komentaru na Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine, Putin je upozorio na globalnu krizu hrane ako se to pitanje ne riješi te je najavio da će kontaktirati Erdogana kako bi dogovorili na koji način popraviti sporazum i ograničiti broj država koje mogu primiti te žitarice.

UN-ovi podaci pokazuju da je većina brodova stigla u Tursku s pošiljkama žitarica za Kinu, Indiju, Egipat, Jemen, Somaliju i Džibuti.

Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, potpisan u julu kako bi se izbjegla kriza hrane, jamči siguran prolaz za bordove iz Ukrajine i u nju, a uz međunarodni inspektorski pregled kako bi se omogućio izvoz desetaka miliona tona žitarica i ublažila kriza hrane u svijetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada