Dio američke vojne pomoći od 2,8 milijardi dolara ide i zemljama Zapadnog Balkana

Milijarda ide Ukrajini, a ostatak će biti podijeljen zemljama koje bi mogle biti vojno ugrožene od Rusije, a to su i BiH, Crna Gora, Kosovo, Hrvatska i S. Makedonija.

Sjedinjene Države su izdvojile 14,5 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara (EPA)

Sjedinjene Države izdvajaju 2,8 milijardi dolara u američkim transferima oružja u istočnu Europu, uključujući 2,2 milijarde dolara u ovlaštenjima za prodaju novog američkog oružja za potrebe 19 saveznika i partnera koji se suočavaju s ruskim prijetnjama, kao i 675 milijuna dolara vrijednog oružja iz američkih zaliha posebno za Ukrajinu.

Među europskim zemljama, koje mogu biti vojno ugrožene od strane Rusije, su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Hrvatska i Slovenija …

Istodobno se ministar obrane Lloyd Austin sastao sa saveznicima u Njemačkoj, a državni tajnik Antony Blinken je došao u iznenadni posjet Kijevu.

‘Potencijalni rizik za buduću rusku agresiju’

Kako javlja Ivica Puljić, izvještač Al Jazeere iz Washingtona, uz paket od 675 milijuna dolara za teško naoružanje, streljivo i oklopna vozila za Ukrajinu, administracija je obavijestila Kongres, koji mora odobriti novu pomoć, o namjeri da stavi na raspolaganje 2,2 milijarde dolara za novo inozemno vojno financiranje. Primatelji uključuju članice NATO-a i istočnoeuropske partnere koje je State Department nazvao “potencijalno najrizičnijim za buduću rusku agresiju”.

Odluka o slanju američkog naoružanja je potvrda politike SAD-a da, kada zemlje bivšeg Varšavskog pakta i druge bivše komunističke zemlje, izbace posljednje zalihe sovjetske opreme iz svojih arsenala, da će dobiti pomoć u naoružanju. Nedavne donacije tih zemalja Ukrajini ukazale su hitnu potrebu za popunjavanjem njihovih zaliha.

Na početku sastanka s visokim predstavnicima savezničkih zemalja u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, Austin je najavio da će u nadolazećim tjednima SAD ugostiti saveznike iz zemalja članica Kontaktne skupine za obranu Ukrajine.

“Razgovarat će se o tome kako naše obrambene industrije najbolje mogu opremiti buduće ukrajinske snage s oružjem i opremom koji su im potrebni.”

“Mnoge zemlje nastavljaju osiguravati opremu iz vlastitih vojnih zaliha. To može značiti kupovinu nove opreme iz njihovih vlastitih obrambenih industrija ili čak kupovinu nove opreme iz drugih zemalja koju mogu poslati u Ukrajinu”, rekao je Austin na sastanku kojem su bili glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i ukrajinski ministar obrane, kao i predstavnici savezničkih zemalja.

Kupovina američke vojne opreme

Austin je rekao da bi zemlje koje rade zajedno trebale biti u mogućnosti “usmjeriti procese”, skratiti rokove nabave i razmjenjivati iskustva sa željom da se ubrza proces prodaje inozemne vojne opreme. Financiranje inozemne vojske općenito omogućuje primateljima kupovinu obrambene opreme proizvedene u SAD-u, a State Department je priopćio da je pomoć namijenjena zemljama u popunjavanju zaliha oružja i opreme koju su poslale Ukrajini.

S obzirom na hitnost ukrajinske borbe da odbije rusku invaziju, zajmovi se također mogu kratkoročno koristiti za nabavku oružja, dijelova opreme i streljiva iz sovjetske ere, uobičajenih za istočnu Europu. State Department predviđa da će Ukrajina iskoristiti novac nakon rata za obnovu vojnog obučavanja.

Od ukupno 2,2 milijarde dolara, milijarda će biti dostupna Ukrajini. Ostatak će biti podijeljen između 18 drugih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Grčka, Kosovo, Latvija, Litva, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija koje će moći nabavljati široki spektar opreme i oružja, od vrhunskih integriranih sustava zračne i raketne obrane i zrakoplova s fiksnim krilima poput F-16 do malog oružja i streljiva, objavio je State Department.

Primatelji pomoći mogu koristiti sredstva za razne potrebe: za „odvraćanje i obranu od novih prijetnji svom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, povećanje profesionalizacije i modernizacije svojih sigurnosnih snaga, jačanje partnerske vojne integracije s NATO-om i jačanje obrambenih cyber, hibridnih ratovanja i konvencionalne sposobnosti za suprotstavljanje ruskom utjecaju i agresiji”, priopćio je State Department.

‘Druga ključna faza rata’

Paket američke vojne opreme vrijedan 675 milijuna dolara za Ukrajinu, koji će se preuzeti iz američkih vojnih zaliha, uključuje više brzih proturadijacijskih projektila, namijenjenih za suzbijanje ruskog topništva, kao i streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti ili HIMARS, ranije poslano u Ukrajinu.

Taj paket također uključuje haubice od 105 mm, 36.000 topničkih metaka, 100 Humveeja, oklopna ambulantna vozila, protutenkovske sustave i još mnogo toga.

Američki ministar Lloyd Austin je rekao da će se:”  … raditi zajedno kako bi se pomoglo integraciji ukrajinskih sposobnosti uz jačanje vojnih operacija na duge staze. Austin je rekao da je “rat ušao u drugu ključnu fazu”, s ukrajinskim snagama koje su počele protuofenzivu na jugu zemlje. “Sada vidimo uspjeh naših zajedničkih napora na bojnom polju”, dodao je. “Lice rata se mijenja, a mijenja se i misija ove kontakt grupe.”

Sjedinjene Države su izdvojile 14,5 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače.

Izvor: Al Jazeera