Scholz odbacio zahtjev Poljske za ratnim reparacijama

Poljska će zvanično podnijeti zahtjev da joj Njemačka plati odštetu za žrtve, materijalnu štetu i zločine okupacionih vlasti tokom Drugog svjetskog rata, u iznosu od 1,32 milijarde dolara.

'Kao i sve vlade prije mene mogu da podsjetim da je pitanje ratnih reparacija međunarodno pravno finalno riješeno', kazao je Scholz (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz je odbacio poljske zahtjeve za isplatu štete koju je Njemačka napravila toj zemlji tokom Drugog svjetskog rata.

“Kao i sve vlade prije mene mogu da podsjetim da je pitanje ratnih reparacija međunarodno pravno finalno riješeno”, rekao je socijaldemokratski političar u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung, a prenosi Beta Radioteleviziju Srbije.

Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslaw Kaczynski izjavio je nedavno da će Poljska zvanično podnijeti zahtjev da joj Njemačka plati odštetu za žrtve, materijalnu štetu i zločine okupacionih vlasti tokom Drugog svjetskog rata, u iznosu od 1,32 milijarde dolara.

Zahtjev za reparacijom

“Donijeta je odluka da se zvanično traže reparacije od Njemačke, da dobijemo odštetu za sve ono što je Njemačka ili njemački narod učinio Poljskoj od 1939. do 1945. godine. U međunarodnim odnosima su stvari takve da, ako jedna država nanese drugoj velike štete, kasnije nakon vojnog poraza mora da se razračuna. Nema nikakvog povoda da Poljska bude isključena iz tog principa”, kazao je Kaczynski.

On je upozorio da neće biti nimalo lako doći do reparacija od Njemačke i da to može da traje dugo, ali je izrazio nadu da će se zainteresirati i druge države, konkretno Izrael, pošto Poljska traži odštetu i za smrt 5,2 miliona svojih državljana, među kojima su većina bili Jevreji.

Njemačka navodi da je pitanje ratne odštete Poljskoj pravno zatvoreno jer je sama Poljska to pitanje zatvorila dva puta, bilateralnim ugovorom o priznavanju poratnih granica na Odri i Nisi iz 1970. godine, i prilikom pregovora o ujedinjenju dvije Njemačke 1990. godine, kada Varšava nije postavila pitanje odštete iako je već bila nezavisna od Moskve.

Izvor: Agencije