Poplave u Pakistanu oštetile 5.000 godina stare ostatke Mohenjo Daroa

Rekordna količina oborina nanijela je golemu štetu ostacima drevnoga grada, rekao je kustos lokacije Ahsan Abbasi.

Ostaci Mohenjo Daroa, koji se nalaze u južnoj pokrajini Sindh, blizu rijeke Ind i dio su UNESCO-ove svjetske baštine, među najbolje su očuvanim urbanim naseljima u južnoj Aziji (EPA)

U poplavama pogođenom Pakistanu, gdje je sezona monsuna bez presedana usmrtila stotine ljudi, obilne kiše sada prijete poznatome arheološkom nalazištu, starom više od 4.500 godina, rekao je u utorak glavni kustos lokacije, prenosi CBC.

Ostaci Mohenjo Daroa, koji se nalaze u južnoj pokrajini Sindh, blizu rijeke Ind i dio su UNESCO-ove svjetske baštine, među najbolje su očuvanim urbanim naseljima u južnoj Aziji. Otkriveni su 1922. godine, a nestanak tamošnje civilizacije koja je postojala u vrijeme drevnog Egipta i Mezopotamije još uvijek je nerazjašnjen misterij.

Nabujale vode Inda opustošile su velike dijelove Pakistana, pri čemu je smrtno stradalo najmanje 1343 ljudi, a milioni su ostali bez domova.

Premda nedavne poplave nisu direktno pogodile Mohenjo Daro, rekordna količina oborina nanijela je golemu štetu ostacima drevnoga grada, rekao je kustos lokacije Ahsan Abbasi, prenosi Hina.

Otkrio je da se “zbog monsunskih kiša srušilo nekoliko velikih zidova, izgrađenih prije gotovo 5.000 godina”.

‘Humak mrtvih’

Kazao je i da su radnici započeli s rekonstrukcijom oštećenih dijelova pod nadzorom arheologa, no nije mogao procijeniti koliko će stajati popravci.

Abbasi je rekao da glavni spomenik budističke sakralne arhitekture, poznata “budistička stupa”, velika hemisferna struktura povezana s bogoslužjem, meditacijom i ukopima nije oštećena. No obilne oborine oštetile su neke vanjske, ali i veće zidove koji odvajaju pojedine prostorije ili komore.

Abbasi je rekao da je drevna civilizacija u Mohenjo Darou, koji je poznat i kao “Humak mrtvih” izgradila razrađen sistem odvodnje.

Premda su poplave pogodile cijeli Pakistan, pokrajina Sindh je među najteže pogođenima.

Izvor: Agencije