Kineski upad u zračni prostor Tajvana, u sukob se uključuju napredni dronovi

Bespilotna letjelica, koju je Ministarstvo odbrane Tajvana identificiralo kao BZK-007, prešao je u jugozapadni dio onoga što je poznato kao identifikaciona zona protivzračne odbrane Tajvana.

Kina je u posljednje dvije godine značajno intenzivirala svoje upade u tajvansku zonu ADIZ (Reuters)

Tajvan je objavio da je kineska vojna izviđačka bespilotna letjelica ušla u zonu protivzračne odbrane u ponedjeljak, što je posljednji upad koji dolazi u kontekstu napetih odnosa između dvije strane.

Bespilotna letjelica, koju je Ministarstvo odbrane Tajvana identificiralo kao BZK-007, prešao je u jugozapadni dio onoga što je poznato kao identifikaciona zona protivzračne odbrane Tajvana (ADIZ) u pratnji osam kineskih ratnih aviona.

BZK-007 je mnogo veća vojna bespilotna letjelica koju je izradila Korporacija avio-industrije “Guizhou”, a može obavljati letove na velike udaljenosti i može se pohvaliti mnogo sofisticiranijim uređajima za izviđanje.

Kina je prošlog mjeseca poslala ratne brodove, projektile i lovce u vode i zračni prostor oko Tajvana, tokom svoje najveće i najagresivnije vježbe od sredine 1990-ih.

Oboren neidetificirani komercijalni dron

Kina je u posljednje dvije godine značajno intenzivirala svoje upade u tajvansku zonu ADIZ (jugozapad), ali je upotreba dronova bila rijetka.

Tajvanska vojska je zabilježila posljednji upad borbene bespilotne letjelice u oktobru 2020. godine, mjesec dana nakon što je počela objavljivati ​​podatke o učestalim kineskim preletima.

Upad koji se desio u ponedjeljak uslijedio je nakon što su tajvanske snage oborile neidentificirani komercijalni dron na malom ostrvu u blizini kineskog kopna.

Ovo je bio prvi put da su tajvanske snage oborile dron, nakon niza iznenadnih upada koje su izvodili mali, komercijalno dostupni dronovi posljednjih sedmica.

Izvor: Agencije