Irska smanjuje grijanje u javnim zgradama, zatvara prazne spratove

‘Nije u pitanju nestašica, nego moramo biti oprezni u tome kako grijemo prostore u kojima boravimo’, rekao je ministar energetike Eamon Ryan.

Javne zgrade, uz izuzetak socijalnih ustanova poput bolnica - grijat će se na najviše 19 Celzijevih stepeni, a riješit će se i problem nepotrebnog grijanja prostorija u kojima boravi malo osoba (Getty)

Irska će u sklopu mjera štednje energije, koje je u srijedu prihvatila vlada, smanjiti grijanje u javnim zgradama i pozvati zaposlenike u javnom sektoru da rade u uredima na istom spratu, rekao je ministar energetike Eamon Ryan.

Javne zgrade, uz izuzetak socijalnih ustanova poput bolnica – grijat će se na najviše 19 Celzijevih stepeni, a riješit će se i problem nepotrebnog grijanja prostorija u kojima boravi malo osoba, rekao je Ryan nakon sastanka užeg kabineta irske vlade, piše Reuters, prenosi Hina.

Slične je mjere prošle sedmice uvela i Njemačka.

Očuvanje zaliha struje i smanjivanje računa

“Moramo smanjiti potrošnju da bismo uštedjeli. To je vrlo praktično, a javni sektor će se prvi uključiti. Nije u pitanju nestašica, nego moramo biti oprezni u tome kako grijemo prostore u kojima boravimo”, rekao je Ryan za nacionalnu mrežu RTE.

Troškovi energije u Irskoj i većem dijelu Evrope narasli su otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, djelomično zbog ruskog odgovora na zapadne sankcije.

Ryan je rekao da su mjere, među kojima je i poticanje potrošača da izbjegavaju prati odjeću i posuđe između 17 i 19 sati, kada je struja najskuplja, usmjerene na očuvanje malih zaliha u Irskoj, kao i na smanjivanje računa.

Vlada namjerava pružiti i finansijsku pomoć potrošačima i preduzećima i u okviru budžeta kojeg će donijeti 27. septembra.

Izvor: Agencije