Iran traži da SAD prestane upućivati prekomjerne zahtjeve

Teheran traži da Washington treba prekinuti upućivati dodatne zahtjeve u razgovorima u vezi oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iran i SAD indirektno razmjenjuju mišljenja (EPA)

Iran je saopćio da bi Sjedinjene Američke Države trebale prekinuti da upućuju dodatne zahtjeve u razgovorima u vezi oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Razgovori po pitanju sporazuma se nastavljaju i druga strana trebala bi prestati upućivati dodatne zahtjeve, jer je konstruktivan pristup zauzet u dosadašnjim pregovorima”, izjavio je Ali Bahadri Jahormi, glasnogovornik iranske vlade, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Iranski zahtjevi

Jahormi je kazao da su američke garancije za ukidanje sankcija, verifikacija ukidanja sankcija i zatvaranje pitanja o sigurnosnim smjernicama, među iranskim zahtjevima u razgovorima.

Kazao je da Islamska Republika insistira na uvrštavanju svojih zahtjeva u eventualni sporazum, ponavljajući da Iran neće napustiti nuklearne pregovore.

Iran i SAD indirektno razmjenjuju mišljenja o nedavnom prijedlogu Evropske unije za rješavanje otvorenih pitanja u oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, zvanično poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada