Haugane: Evropi može pomoći samo manja potrošnja plina

Značajno smanjenje potražnje jedino je izvedivo kratkoročno rješenje za energetsku krizu u Evropi ako joj Rusija u potpunosti obustavi opskrbu, rekao je čelnik norveške energetske kompanije Equinor.

Evropska unija je u julu od 27 država članica zatražio da ove zime dobrovoljno smanje potrošnju plina za 15 posto (Reuters)

Značajno smanjenje potražnje jedino je izvedivo kratkoročno rješenje za energetsku krizu u Evropi ako joj Rusija u potpunosti obustavi opskrbu, izjavio je za Reuters čelnik norveške energetske kompanije Equinor.

Ruska obustava isporuka plinovodom Sjevernim tokom 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, zadala je novi udarac ekonomijama u Evropi, koja se još nisu potpuno oporavila ni od pandemijske krize, prenosi Hina.

Kurs eura pao je u ponedjeljak na novi najniži nivo u 20 godina, a cijene plina na evropskom tržištu naglo su porasle.

Vlade država Evropske unije planiraju potrošiti milijarde eura kako bi zaštitile domaćinstva od visokih računa za energiju i osigurale likvidnost dobavljača plina i struje.

Unija je u julu od 27 država članica zatražila da ove zime dobrovoljno smanje potrošnju plina za 15 posto.

Smanjena likvidnost tržišta

Bude li potrebno, Brisel bi mogao propisati i smanjenje potrošnje.

Brisel sada priprema mjere za zaštitu građana i industrije od naglog rasta cijena struje i plina, koji je gotovo pet puta skuplji nego prošle godine.

Ministri EU-a trebali bi na sastanku u petak raspravljati o nizu opcija, uključujući ograničenje cijena uvoznog plina i ograničenje cijena plina koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Na dnevnom redu moglo bi se naći i privremeno izdvajanje plinskih elektrana iz sistema EU-a za određivanje cijena električne energije.

Zagovornici ograničenja cijene kažu da bi se time spriječile neke transakcije finansijskim izvedenicama kojima kupci pokušavaju izbjeći visoke propisane pologe na berzovnim računima.

Njihov je iznos snažno porastao zbog znatno viših cijena plina.

To je možda tačno, kaže viši potpredsjednik norveškog Equinora za plin i energiju Helge Haugane, ali likvidnost tržišta zapravo je smanjena, budući da je u Evropi, isključujući Veliku Britaniju, ukupan iznos tih pologa za pokriće plaćanja vjerovatno premašio 1.500 milijardi eura.

“Zaista ne znam kako bi se to moglo izvesti, jasno mi je da zbog aktuelnih cijena plina razmatrate sve instrumente koji su vam na raspolaganju, ali problem je u tome što pokušavate ograničiti [cijenu] nečega što je globalna roba”, rekao je Haugane.

Ograničenje cijene ujedno ne bi značilo i puna skladišta plina, već bi moglo zadržati potražnju na visokom nivou, ovisno o tome kako bi ograničenje bilo raspoređeno, dodaje.

Vrlo težak politički posao’

Jedino je rješenje za Evropu, po njemu, manja potrošnja.

“U slučaju potpunog prekida ruskih isporuka, smanjenje potražnje mora biti još izraženije nego što smo dosada iskusili. Nikakva ograničenja cijena i slično ne mogu riješiti temeljni problem”, tvrdi.

Smanjenje potražnje “vrlo je težak politički posao za one koji mogu učiniti nešto po tom pitanju… ali drugog rješenja u kratkom roku nema”, poručio je Haugane u intervjuu na marginama međunarodne konferencije Gastech u Milanu.

U srednjoročnom razdoblju, istaknuo je Haugane, Evropa će morati povećati kapacitete za ukapljeni prirodni plin i ponovno uplinjavanje, uz paralelni ubrzani prelaz na obnovljivu energiju, koju je u prošlosti sporo razvijala.

Izvor: Agencije