Grčka traži da NATO i EU osude Tursku zbog spornih izjava

Rece Tayyip Erdogan je optužio Grčku za okupaciju demilitariziranih otoka i rekao da je Turska spremna ‘ uradtii ono što je neophodno kada dođe vrijeme’.

Dvije saveznice NATO-a, ali historijski neprijatelji, desetljećima su u sukobu zbog niza pitanja (EPA)

Grčka je poslala pisma NATO-u i Ujedinjenim narodima u kojem negoduje zbog “zapaljivih” izjava turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i u kojem traži od njih da osude ponašanje Ankare, navedeno je u srijedu iz diplomatskih izvora.

Dvije saveznice NATO-a, ali historijski neprijatelji, desetljećima su u sukobu zbog niza pitanja – od preleta nad Egejskim morem do podijeljenog Kipra, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropska unija u ponedjeljak je izrazila zabrinutost zbog izjava Erdogana, koji optužuje Grčku za okupaciju demilitariziranih otoka u Egejskom moru i izjave da je Turska spremna “uraditi ono što je neophodno” kada dođe vrijeme.

Prema turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadoliji, Ankara je ove sedmice poslala pisma EU, NATO-u i UN-u objašnjavajući svoje stavove o raznim pitanjima, uključujući to što obje zemlje polažu pravo na zračni prostor, teritorijalne vode, kao i status demilitarizacije egejskih otoka.

‘Kršenje međunarodnog prava’

Grčki diplomatski izvori u srijedu su istakli da pismo Turske ne odgovara stvarnosti, da su navedeni argumenti neosnovani i da krše međunarodno pravo.

Atina je, također, poslala pisma UN-u i NATO-u.

“Stav Turske je destabilizirajući faktor za jedinstvo i koheziju Alijanse, koji slabi južni bok vojnog saveza u trenutku krize”, naveo je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias u pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada