EU: Vakcine protiv omikrona prioritet za starije

Evropske zdravstvene vlasti preporučuju da starije i osobe s povećanim rizikom od težeg oblika COVID-19 trebaju biti među prvima koje će dobiti vakcine prilagođene omikron soju.

Osobe u domovima za starije osobe također trebaju imati prioritet za te vakcine (Reuters)

Evropske zdravstvene vlasti preporučile su u utorak da starije osobe i osobe s povećanim rizikom od težeg oblika COVID-19 trebaju bit među prvima koje  će dobiti vakcine prilagođene omikron soju virusa.

Prioriteti također trebaju biti trudnice i osobe koje rade u bolnicama i domovima, naveli su Evropska agencija za lijekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u zajedničkom saopćenju, prenosi Beta.

Uoči jesenje kampanje booster doza, EMA je prošle sedmice odobrila bivalentne vakcine kompanija Pfizer-BioNTech i Moderna koje istovremeno ciljaju originalan soj korona virusa i podvarijantu omikron BA.1.

“ECDC i EMA savjetuju da te booster doze budu prioritetno namijenjene osobama koje imaju najviše rizika da razviju težak oblik bolesti zbog određenih rizičnih faktora”, navele su agencije Evropske unije.

Tu su uključene osobe starije od 60 godina, osobe sa slabim imunim sistemom, kao i osobe koje imaju druge prateće bolesti i trudnice.

Prioriteti za vakcine

Osobe u domovima za starije osobe također trebaju imati prioritet za te vakcine, kao i zdravstveni radnici, zbog njihove povećane izloženosti budućim novim valovima zaraze.

Agencije EU-a navele su da se originalne vakcine trebaju davati osobama koje su primile prve vakcine i u slučaju da prilagođene booster doze nisu raspoložive, jer su one i dalje efikasne u sprečavanju teškog oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

Vakcine koje su sada u opticaju ciljaju prvobitni soj virusa koji se pojavio prvi put u Wuhanu u Kini, ali se postepeno pokazalo da su manje efikasne protiv sojeva koji su se kasnije razvili.

Za razliku od sojeva alfa i delta, koji su se na kraju prestali širiti, omikron i njegove podvarijante dominiraju zarazama u svijetu 2022. godine.

Izvor: Agencije