UNICEF: Najmanje 700 djece u Somaliji umrlo od gladi, najgore tek slijedi

„Svjedočit ćemo smrti djece na nezamislivoj razini ako ne djelujemo na vrijeme“, rekla je Audrey Crawford iz Danskog vijeća za izbjeglice. 

UNICEF upozorava i na epidemije bolesti među djecom (EPA)

Stotine djece već je umrlo od gladi u centrima za prehranu u Somaliji, objavio je UNICEF u utorak, dan nakon što su Ujedinjeni narodi upozorili da će dijelovi te afričke zemlje u narednim mjesecima biti pogođeni glađu.

Regija Roga Afrike na putu je prema petoj uzastopnoj godini bez kiše. Glad 2011. tamo je odnijela više od četvrt milionana života, većinom djece.

„Oko 730 djece već je umrlo u centrima za prehranu diljem zemlje, u razdoblju između januara i jula ove godine, no brojevi bi mogli biti veći jer se mnogi smrtni slučajevi ne prijavljuju“, rekla je predstavnica UNICEF-a za Somaliju Wafaa Saeed na konferenciji za medije u Ženevi.

Ti centri otvoreni su radi pomoći neuhranjenoj djeci, kao i onoj s ospicama, kolerom i malarijom.

Pomoć dolazi prekasno

„Ne vidimo punu sliku. Upoznao sam mnoge, mnoge porodice čija su djeca umrla na putu do centara“, rekao je Victor Chinyama, glasnogovornik UNICEF-a u Mogadishu, prijestolnici Somalije.

Ta agencija Ujedinjenih naroda upozorava i na epidemije bolesti među djecom. U proteklim mjesecima zabilježeno je oko 13 hiljada slučajeva ospica, od kojih je 78 posto kod djece mlađe od pet godina.

Izdvajanja za Somaliju povećala su se proteklih sedmica, a poziv Ujedinjenih naroda na 1,46 milijardi dolara pomoći ispunjen je 67 posto. No humanitarni dužnosnici upozoravaju da ta pomoć dolazi prekasno te da je potrebno još.

„Svjedočit ćemo smrti djece na nezamislivoj razini ako ne djelujemo na vrijeme“, rekla je Audrey Crawford iz Danskog vijeća za izbjeglice.

 

Izvor: Agencije