Putin u dobrom raspoloženju promatrao ‘ratne igre’ na Dalekom istoku Rusije

Čini se da Putin održavanjem tih vježbi šalje signal da je ruska vojska u stanju funkcionirati kao i obično unatoč zahtjevima rata u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin snimljen je u utorak kako se smije i šali sa svojim ministrom obrane dok je pratio veliku vojnu vježbu na dalekom istoku Rusije (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin snimljen je u utorak kako se smije i šali sa svojim ministrom obrane dok je pratio veliku vojnu vježbu na dalekom istoku Rusije, udaljenu hiljadama kilometara od rata u Ukrajini, prenosi Hina.

U vježbama “Vostok” (Istok) sudjeluju i vojnici iz Kine i Indije, iako nije jasno sudjeluju li jedinice iz tih zemalja u dijelu koji je promatrao Putin.

Vojni kanal Zvezda prikazao je snimku Putina kako sjedi pokraj ministra odbrane Sergeja Šojgua. Obojica su bili u vojnim borbenim jaknama i šalili se dok su slušali telefonski razgovor između Šojguovog zamjenika i načelnika Glavnog stožera.

Čini se da Putin održavanjem tih vježbi šalje signal da je ruska vojska u stanju funkcionirati kao i obično unatoč zahtjevima rata u Ukrajini u kojemu su njegove snage pretrpjele velike gubitke u ljudstvu i opremi kad im je zaustavljeno napredovanje nakon što su okupirali oko petinu zemlje.

Vježba ruskih i kineskih brodova

Ministarstvo obrane navelo je da vojne vježbe, koje su počele 1. septembra, uključuju samo 50.000 vojnika, djelić od njih 300.000 koji su navodno sudjelovali 2018. godine. Zapadni vojni analitičari kažu da vjeruju da su obje brojke pretjerane.

Ministarstvo odbrane u utorak je objavilo video pomorskog dijela vježbe, koji prikazuje rusku Pacifičku flotu kako uvježbava lansiranje krstarećih projektila Kalibr, dodavši da je uspješno pogođena meta udaljena više od 300 kilometara.

Ruski i kineski vojni brodovi u ponedjeljak su vježbali odbijanje neprijateljskog zračnog napada topničkim sistemima protuzračne obrane.

Prošle sedmice vojni brodovi dviju zemalja izveli su protubrodske, protuzračne i protupodmorničke obrambene zadatke u Japanskom moru, saopćilo je ministarstvo.

Partnerstvo “bez ograničenja”

Putin i kineski čelnik Xi Jinping proglasili su u februaru partnerstvo “bez ograničenja” i najavili da će tješnje surađivati protiv Zapada.

Indija je na vježbe poslala vojni kontingent za koji kaže da sudjeluje u “zajedničkim vježbama terenske obuke, borbenim raspravama i vježbama vatrene moći”.

Rusija je najveći dobavljač vojne opreme Indiji koja se pridružila vježbama nakon što su Sjedinjene Države rekle da su zabrinute zbog bilo koje zemlje koja sada održava takve manevre s Rusijom.

Moskva navodi da “ratne igre” uključuju i vojne kontingente i promatrače iz Alžira, Laosa, Mongolije, Nikaragve, Sirije i šest bivših sovjetskih republika.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada