Pokrenut zajednički projekt 18 evropskih novinskih agencija

Zajedničku Evropsku redakciju 18 novinskih agencija službeno su otvorili u Briselu potpredsjednici Evropske komisije Margaritis Schinas i Vera Jourova.

ENR je pokrenut s ciljem promocije saradnje i razmjene iskustava između dopisnika agencija koje sudjeluju u projektu (EPA - Ilustracija)

Zajedničku Evropsku redakciju (ENR) 18 novinskih agencija službeno su u utorak otvorili u Briselu potpredsjednici Evropske komisije Margaritis Schinas i Vera Jourova.

ENR je pokrenut s ciljem promocije saradnje i razmjene iskustava između dopisnika agencija koje sudjeluju u projektu, prenosi Hina.

Dopisnicima će biti dostupna dva moderno uređena prostora u kojima će moći raditi.

ENR je s radom počeo već 1. jula.

Cilj inicijative je ojačati informativne servise iz raznih zemalja u Evropi i omogućiti agencijama da zajedno rade na prekograničnim pričama, kako bi sadržaj servisa nacionalnih novinskih agencija bio dostupniji široj evropskoj publici.

Projekt evropske redakcije (Evropean Newsroom – ENR) trebao bi pomoći u vjerodostojnom izvještavanju o važnim evropskim temama i djelovanju evropskih institucija kao i o njihovoj percepciji u državama članicama i šire.

Evropska saradnja agencija

Projekt finansira EK sa 1,76 miliona eura za pokrivanje operativnih troškova do kraja 2023. godine.

Projektom ENR koordinira njemačka novinska agencija dpa, a u Upravnom odboru sjede predstavnici pet agencija, koje čine jezgru ENR-a – dpa, AFP, Ansa, Agerpress i Hina.

ENR objavljuje dva puta sedmično sažetke od nekoliko izabranih vijesti koje je svaka agencija prethodno objavila.

Svaka agencija radi sažetak na svom jeziku, a iz toga se onda napravi se, lekcija vijestikoja se prevodi na engleski, francuski i njemački jezik.

Jednom sedmično ENR objavljuje na engleskom jeziku tematski prilog o prethodno dogovorenoj temi, u čemu mogu sudjelovati sve agencije.

Agencije dpa i AFP također rade fact-checking.

U projektu sudjeluju agencije iz 11 država članica Evropske unije i pet iz zemalja kandidatkinja ili potencijalnih kandidatkinja: AFP (Francuska), ANSA (Italija, Agerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), dpa (Njemačka), EFE (Španija), Evropa Press (Španija), Fena (Bosna i Hercegovina), Hina (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija), TASR (Slovačka), PAP (Poljska) i  Ukrinform (Ukraijna).

Izvor: Agencije