Palestinac ubijen tokom velike izraelske racije

Vojska je navela kako je srušila stan Raeda Hazema u gradu Jeninu, a agencije navode kako je Hazem ubio Izraelce u aprilu u baru u Tel Avivu.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je navelo kako je ubijen 29-godišnjak i da je 16 osoba ranjeno u sukobu (EPA)

Izraelske snage su danas ubile Palestinca u oružanom sukobu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP koji dodaje kako je nasilje izbilo poslije rušenja stana Palestinca koji je ubio tri Izraelca.

Vojska je navela kako je srušila stan Raeda Hazema u gradu Jeninu, a agencije navode kako je Hazem ubio Izraelce u aprilu u baru u Tel Avivu.

Tokom vojne operacije su izbili „nasilni nemiri, uključujući bacanje kamenica, zapaljivih bombi, eksploziva i pucanje u pravcu vojnika” i vojnici su uzvratili vatru, saopćila je izraelska vojska.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je navelo kako je ubijen 29-godišnjak i da je 16 osoba ranjeno u sukobu.

Palestinska novinska agencija Wafa identificirala je ubijenog Mohammada Musu Sabaaneha, ali nije odmah bilo jasno da li je on bio naoružan i umiješan u sukobe.

Kolektivno kažnjavanje

Izrael ruši kuće palestinskih napadača tvrdeći da takva praksa sprječava nove napade, a organizacije za ljudska prava smatraju kako je to oblik kolektivnog kažnjavanja.

Izraelske snage već mjesecima skoro svakodnevno ulaze na Zapadnu obalu, poslije niza smrtonosnih napada na Izraelce u kojima je ubijeno 19 ljudi.

U jednom od tih napada Hazem, čiji je dom jutros srušen, pucao je na prepun bar u Tel Avivu. On je kasnije ubijen u razmjeni vatre s izraelskim snagama sigurnosti.

Deseci Palestinaca je ubijeno od početka ove godine, a ubijeni su i civili, među njima novinarka Al Jazeere.

Izvor: Agencije