Mađarska ulaže 16 milijardi eura u proizvodnju struje

Budimpešta pokušava smanjiti ovisnost o ruskom plinu, zbog čega će povećati svoje elektroenergetske kapacitete.

Mađarska želi smanjiti potrošnju plina s prošlogodišnjih 35 posto na 26 posto na kraju desetljeća (EPA)

Mađarska želi investirati do 16 milijardi eura u energetski sektor do 2030. godine kako bi povećala kapacitete za proizvodnju i pohranu struje i smanjila potrošnju plina, rekao je ministar tehnologije i industrije Laszlo Palkovics.

Prema dugoročnom ugovoru potpisanom prošle godine Mađarska iz Rusije dobiva 3,5 milijardi kubnih metara plina godišnje, preko Bugarske i Srbije, i još milijardu kubnih metara plinovodom iz Austrije.

Ugovor s ruskim Gazpromom sklopljen je na 15 godina, podsjeća Reuters a prenosi Hina.

Trebat će uložiti dosta truda, naglasio je ministar, kako bi se udio plina u konačnoj potrošnji energije u Mađarskoj smanjio s prošlogodišnjih 35 posto na 26 posto na kraju desetljeća.

Ulaganje u elektrifikaciju

Većina tog poboljšanja proizaći će iz elektrifikacije velikih razmjera, dodaje ministar.

“Trenutna situacija definitivno je motivirajuća iz nekoliko razloga”, rekao je Palkovics na konferenciji koju je organizirao internet portal s finansijskim vijestima portfolio.hu.

“Razvoj elektroenergetske mreže i skladišnih kapaciteta u blizini solarnih elektrana nisu na nivou na kojoj bi trebali biti”, rekao je ministar i dodao da će detaljnije planove vlada iznijeti u oktobru.

Poručio je ujedno da bi planirani projekt proširenja kapaciteta mogao produžiti rok upotrebe reaktora u nuklearnoj elektrani Paks za dva desetljeća.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada