Grčka proširuje ogradu od betona i bodljikave žice na granici s Turskom

Grčka planira da proširi ogradu od betona i bodljikave žice duž svoje sjeverne granice s Turskom kako bi spriječila migrante da uđu u zemlju.

Ograda od 40 kilometara biće produžena za još 140 kilometara (EPA)

Grčka planira da proširi ogradu od betona i bodljikave žice duž svoje sjeverne granice s Turskom kako bi spriječila migrante da uđu u zemlju, izjavio je u utorak njen ministar zaštite građana.

Ograda od 40 kilometara biće produžena za još 140 kilometara, rekao je Takis Theodorikakos tokom posjete regiji Evros, prenosi Fena.

Prvobitno postavljena 2012. godine, ograda je posljednji put produžena 2021. godine, godinu dana nakon što je desetine hiljada azilanata pokušalo preći u Evropsku uniju preko sjeverne granice Grčke, kada je Turska poručila da ih više neće spriječiti u tome, javlja Reuters.

Rivali i saveznici

Historijski rivali, a istovremeno i saveznici u NATO-u, Grčka i Turska, posljednjih su godina u sukobu oko niza pitanja, uključujući migracije i energetske resurse.

Grčka je bila prva linija evropske migrantske krize 2015. i 2016. godine kada je milion izbjeglica koje su bježale od rata i siromaštva iz Sirije, Iraka i Afganistana stiglo, uglavnom preko Turske.

Broj dolazaka je od tada naglo opao, ali su posljednjih mjeseci grčke vlasti poručile da su zaustavile značajan broj ljudi da uđu.

Izvor: Agencije