Evropska komisija želi ograničiti cijenu ruskog plina

Cijene plina u Evropi skočile su u ponedjeljak pošto je Gazprom u petak objavio da će Sjeverni tok 1 ostati zatvoren zbog kvara.

Putin koristi energiju kao oružje smanjujući opskrbu i manipulirajući našim energetskim tržištima. Neće uspjeti. Evropa će pobijediti, rekla je Von der Leyen (EPA)

Najavljeni prijedlozi Evropske komisije protiv rasta cijena energije imat će za cilj ograničenje cijene plina koji Rusija šalje Evropi plinovodima i uključivat će pružanje pomoći proizvođačima struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Brisel priprema mjere za zaštitu građana i industrije od sve većih cijena plina i struje koje izazivaju ekonomske potrese u Evropskoj uniji.

Von der Leyen je u tvitu napisala da će prijedlozi imati za cilj ograničenje cijene ruskog plina koji se šalje plinovodima, ograničenje potražnje za strujom i korištenje prihoda energetskih tvrtki za pomoć ranjivim potrošačima i poduzećima.

Talijanski premijer Mario Draghi predložio je ranije da države članice EU-a dogovore ograničenje cijena plina koji uvoze iz Rusije.

Rat energentima

Međutim, neke članice, kako podsjeća Reuters, tome nisu sklone jer bi Rusija u znak odmazde mogla posve obustaviti dotok plina Evropi, rekli su diplomati.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da će podržati takav prijedlog.

Cijene plina u Evropi skočile su u ponedjeljak pošto je Gazprom u petak objavio da će Sjeverni tok 1 ostati zatvoren zbog kvara.

Evropa optužuje Rusiju da koristi energiju kao oružje zbog zapadnih sankcija koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu. Gazprom tvrdi da su smanjenja i prekidi u dotoku plina posljedica zapadnih sankcija i tehničkih problema.

“Putin koristi energiju kao oružje smanjujući opskrbu i manipulirajući našim energetskim tržištima. Neće uspjeti. Evropa će pobijediti”, rekla je Von der Leyen.

Komisija planira i pomoć za proizvođače struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je.

Komisija će razgovarati o svojim početnim idejama s predstavnicima država članica EU-a u srijedu, prije hitnog sastanka ministara energetike u petak na kojem će biti razmotrene različite opcije. Von der Leyen će prijedloge EU-a iznijeti u govoru 14. septembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada