EK predlaže potpunu suspenziju viznog sporazuma s Rusijom

Evropska unija je predložila punu suspenziju sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza s Rusijom, što znači da će ruski građani plaćati više, a postupak izdavanja viza trajati duže.

Rusi će ubuduće plaćati 80 eura za vize za ulazak u EU umjesto sadašnjih 35 eura (EPA - Ilustracija)

Evropska unija je u utorak predložila punu suspenziju sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza s Rusijom, što znači da će ruski građani plaćati više, a postupak izdavanja viza trajati duže.

Prijedlog je uslijedio nakon što su o tome politički dogovor postigli ministri vanjskih poslova država članica prošle sedmice u Pragu, prenosi Hina.

Komisija je također objavila prijedlog o nepriznavanju ruskih pasoša izdanih na okupiranim područjima Ukrajine.

“Sve dok traje ruska agresija na zemlju kandidatkinju za članstvo u EU-u, ruski građani ne mogu imati olakšice za putovanje u Evropu”, rekao je potpredsjednik Komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Schinas.

‘Znak povjerenja’

Dodao je da je vizna politika EU-a “znak povjerenja, koje je Rusija potpuno urušila ničim izazvanim i nepravednim agresivnim ratom protiv Ukrajine”.

Rusi će ubuduće plaćati 80 eura za vize za ulazak u EU umjesto sadašnjih 35 eura. Rok za konzulate koji izdaju vize povećat će se s 10 na 15 dana i može se produžiti do najviše 45 dana kada je potrebna detaljnija provjera tražitelja vize.

Ograničit će se izdavanje viza koje omogućavaju višekratni ulazak u EU i ruski će građani u zahtjevima za izdavanje viza morati predočiti više dokumenata nego što je sada slučaj.

Sporazum o pojednostavljenom izdavanju viza s Rusijom stupio je na snagu junu 2007. Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 25. februara EU ga je djelomično suspendirala za ruske poslovne ljude.

Prijedlog o suspenziji sporazuma treba odobriti Vijeće EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada