Burkina Faso: Humanitarni konvoj naletio na eksplozivnu napravu, deseci stradalih

Vozilo iz humanitarnog konvoja naišlo na eksplozivnu napravu na putu, saopćila privremena vojna Vlada.

Nezadovoljstvo zbog stalnih napada dovelo je do vojnog udara u kojem je smenjen predsjednik Roch Kabore u januaru (EPA)

Najmanje 35 civila je poginulo, a 37 ranjeno na sjeveru Burkine Faso kada je vozilo iz humanitarnog konvoja naletjelo na eksplozivnu napravu na putu, saopćila je danas privremena vojna Vlada te afričke države, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Konvoj, koji je bio u pratnji vojske, kretao se ka glavnom gradu Uagaduguu, a incident se dogodio na području gdje su pripadnici oružanih grupa od 2015. godine pojačali napade na sela, policiju i vojsku, navodi Reuters.

“Pratnja je brzo osigurala mjesto događaja i poduzela mjere da pomogne žrtvama”, navodi se u saopćenju vojne Vlade.

Vojni udar u januaru

Zapadnoafrički Sahel je u proteklih godina na meti napada grupa povezanih sa Al-Kaidom i oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS), a koje su odgovorne za smrt hiljada i raseljavanje više od milion ljudi, uprkos prisustvu stranih trupa i mirotvoraca UN-a.

Kako ocjenjuje britanska agencija, nezadovoljstvo zbog stalnih napada dovelo je do vojnog udara u kojem je smenjen predsjednik Roch Kabore u januaru, ali to nije doprinijelo smanjenju nasilja.

Skoro svaki deseti stanovnik Burkine Faso raseljen je zbog sukoba, a veliki problem predstavlja i nedostatak hrane zbog toga što su imanja i stoka ostali napušteni.

Izvor: Agencije