Biden neće proglasiti Rusiju državom sponzorom terorizma

Američki predsjednik odlučio je da neće imenovati Rusiju državom koja sponzorira terorizam, za što se zauzimala Ukrajina, koja je meta ruske agresije.

Rusija je upozoravala da bi takav potez Washingtona vodio prekidu američko-ruskih veza (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden odlučio je da neće imenovati Rusiju državom koja sponzorira terorizam, izjavila je u utorak glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Biden je u ponedjeljak rekao da Rusija ne bi trebala biti proglašena državom koja sponzorira terorizam, za što se zauzimala Ukrajina, koja je meta ruske agresije, prenosi Hina.

Rusija je, s druge strane, upozoravala da bi takav potez Washingtona vodio prekidu američko-ruskih veza.

Imenovanje Rusije državom koja sponzorira terorizam moglo bi odgoditi izvoz hrane i tako ugroziti ugovore o isporukama žita u svijet preko crnomorskih luka, kazala je Jean-Pierre.

Odobrenje oba doma Kongresa

Ranije je američki Senat, Gornji dom Kongresa, jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Antony Blinken poziva da proglasi Rusiju za “državu sponzora terorizma”, zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Zastupnički dom, Donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu mjeru, ali ovlaštenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo State Department.

Ranije je ambasador Rusije u Washingtonu Anatolij Antonov izjavio da će moguća realizacija američke inicijative da se Rusija proglasi za sponzora terorizma dovesti do najoštrijih uzvratnih mjera Moskve.

Izvor: Agencije