Al Jazeera osuđuje ubistvo Shireen Abu Akleh i zahtijeva međunarodnu istragu

Izraelska okupacija priznaje kako postoji “velika mogućnost” da je izraelski vojnik ubio Shireen Abu Akleh.

Mreža Al Jazeera je, sa svoje strane, saopćila da je, nakon više od 100 dana poricanja, izraelska okupaciona vojska objavila rezultate istrage o ubistvu kolegice Shireen Abu Akleh (EPA)

Visoki zvaničnik u izraelskoj vojsci priznao je da postoji vrlo velika mogućnost, prema njegovim riječima, da je kolegica Shireen Abu Akleh ubijena metkom koji je izraelski vojnik ispalio greškom, jer nije shvatio i nije identificirao da je u pitanju novinarka.

Na zatvorenom brifingu za strane novinare, vojni zvaničnik je objavio konačne rezultate istrage o ubistvu Shireen, ponavljajući raniju verziju priče o izbijanju oružanih sukoba na tom mjestu, te prisustvu palestinskih naoružanih napadača koji su otvarali vatru i bacali eksplozivne naprave prema vojnicima s različitih lokacija.

Vojni zvaničnik je potvrdio da, nakon uvida u istražni materijal, Vojno tužilaštvo nije utvrdilo da postoji sumnja u krivično djelo koja bi opravdala pokretanje krivične istrage.

S druge strane, Francesca Albanese, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava na palestinskim teritorijama, rekla je da izraelska istraga o ubistvu kolegice Shireen Abu Akleh nije bila ni stvarna ni efikasna, te da različiti dokazi upućuju na to da Izrael nije bio voljan da sprovede ozbiljnu istragu.

Izvjestiteljica UN-a je dodala, u intervjuu za Al Jazeeru, da je neophodno da tužilac Međunarodnog krivičnog suda odmah pošalje istražitelje na palestinske teritorije.

U istom kontekstu, američki State Department je još jednom naglasio važnost pozivanja na odgovornost za ubistvo Shirin kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti.

State Department je saopćio da Shireen Abu Akleh nije bila samo američka državljanka, već i hrabra reporterka čiji je novinarski rad zaslužio poštovanje svih.

Američki State Department je pozdravio izraelsko preispitivanje tragičnog incidenta koji je doveo do ubistva novinarke Shireen Abu Akleh.

Osude istrage

Mreža Al Jazeera je, sa svoje strane, saopćila da je, nakon više od 100 dana poricanja, izraelska okupaciona vojska objavila rezultate istrage o ubistvu kolegice Shireen Abu Akleh.

U svom saopćenju, mreža Al Jazeera je osudila odbijanje izraelske vojske da  preuzme odgovornost za ubistvo Shireen, kritizirajući rezultate ove istrage.

Također je naglasila da se prećutnim i neodlučnim priznanjem izraelske okupacione vojske želi izbjeći krivična odgovornost koju snosi za ubistvo Shireen Abu Akleh, koju je potvrdilo nekoliko međunarodnih i stručnih istraga.

Mreža Al Jazeera je osudila to što izraelska okupatorska vojska nije otvoreno priznala zločin i njen pokušaj da izbjegne krivično gonjenje počinilaca.

Uputila je zahtjev da nezavisno međunarodno tijelo istraži atentat kako bi se postigla pravda za Shireen, njenu porodicu i kolege novinare širom svijeta.

Izraelska vlada je mijenjala svoje iskaze više puta, opovrgavajući samu sebe. Na samom početku, okupacione vlasti su negirale da je bilo koji od njenih vojnika umiješan u atentat na novinarku Shireen, prebacujući odgovornost za to na palestinsku stranu.

Potom je nagovijestila kako postoji mala mogućnost da je jedan od njenih vojnika umiješan u incident, nakon čega je saopćila da je jedan od njenih vojnika najvjerovatnije odgovoran za ubistvo Shireen.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada