Veliki broj žrtava eksplozije ispred ruske ambasade

Izvori Al Jazeere navode kako je najmanje osam osoba poginulo u napadu bombaša samoubice u Kabulu.

Policija navodi kako su napadača ubili naoružani čuvari dok se približavao kapiji ambasade u području Darul Aman na jugozapadu afganistanske prijestolnice (Reuters)

Najmanje osam osoba je poginulo nakon što je bombaš samoubica detonirao svoj smrtonosni teret kod ulaza u Ambasadu Rusije u Kabulu, navode Al Jazeerini izvori iz redova snaga sigurnosti.

Među mrtvima su dva uposlenika ambasade, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u ponedjeljak, prenosi državna agencija RIA. Ministarstvo nije ponudilo više detalja o identitetu osoblja niti kako su poginuli.

Predavali za vizu

Ranije je RIA Novosti, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je 15-20 osoba poginulo ili ranjeno u eksploziji koja se desila kada je ruski diplomata izašao iz ambasade kako bi prozvao imena ljudi, okupljenih ispred, koji su kandidati za vize.

„Eksplozija se zapravo desila blizu ambasade gdje je bio veći broj ljudi, okupljenih da predaju dokumente za rusku vizu“, za Al Jazeeru je kazao novinar iz Kabula Najib Lalzoy.

Lokalni stanovnici navode kako je na mjestu napada bio veliki broj ljudi.

„Očevici bliski ruskoj ambasadi navode kako bi broj žrtava mogao biti jako visok. Neki od njih navode kako su čak i ruske diplomate među poginulima, no to još treba biti potvrđeno ovdje u Kabulu“, dodaje Lalzoy.

Jedna od rijetkih ambasada

Policija navodi kako su napadača ubili naoružani čuvari dok se približavao kapiji ambasade u području Darul Aman na jugozapadu afganistanske prijestolnice.

„Bombaša samoubicu, prije nego je došao do mete, prepoznali su (talibanski) čuvari ruske ambasade koji su ga upucali“, naveo je Mawlawi Sabir, šef policije okruga gdje se desio napad, za agenciju Reuters.

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju koja je posljednji u seriji napada koji potresaju Afganistan.

Rusija je jedna od tek nekoliko država koje su zadržale ambasadu u Kabulu nakon što su talibani preuzeli vlast prije više od godinu dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije