Njemački predsjednik tražio oproštaj za masakr na Igrama u Minhenu 1972.

Njemačka je prvi put priznala odgovornost za niz propusta koji su doveli do ubistva 11 Izraelaca na Olimpijskim igrama.

Predsjednici Njemačke i Izraela predvodili su komemoraciju povodom pola stoljeća od napada (EPA)

Njemačka je danas tražila oproštaj od porodica žrtava napada na Olimpijske igre u Minhenu prije 50 godina i priznala odgovornost za niz propusta koji su doveli do ubistva 11 Izraelaca.

“Kao šef ove države i u ime Savezne Republike Njemačke, molim vas za oproštaj zbog neodgovarajuće zaštite izraelskih sportista u vrijeme Olimpijskih igara u Minhenu, neodgovarajućeg razjašnjenja činjenice da se ono što se desilo moglo desiti”, rekao je predsjednik Frank-Walter Steinmeier na ceremoniji povodom 50. godišnjice napada, obraćajući se rođacima žrtava.

Predsjednici Njemačke i Izraela predvodili su komemoraciju povodom pola stoljeća od napada na Igrama u nadi da će dugo očekivan dogovor o odšteti za ožalošćene porodice konačno pomoći da počne iscjeljenje, piše AFP, prenosi Beta.

Petog septembra 1972. godine osam naoružanih pripadnika palestinske organizacije “Crni septembar“ upalo je u zgradu u kojoj se nalazio izraelski olimpijski tim u Olimpijskom selu, te ubili dva i za taoce uzeli devet Izraelaca.

Za njihovo oslobađanje otmičari su tražili puštanje više od 200 Palestinaca iz izraelskih zatvora i dva njemačka ljevičara iz zatvora u Zapadnoj Njemačkoj.

Otmičari su zahtijevali avion i siguran put u Kairo.

Ubijeno i pet napadača i policajac

Nakon čitavog dana napetih pregovora napadačima je sa taocima dozvoljeno da sa dva helikoptera odu na aerodrom.

Snajperisti na aerodromu su otvorili vatru, a napadači bacili granatu na helikopter sa taocima koji je eksplodirao, i ubili taoce u drugom helikopteru.

Akcija spašavanja tako nije uspjela i svi taoci su ubijeni, kao i pet napadača i jedan policajac

Olimpijske igre su zaustavljene tokom 34 sata, ali su potom nastavljene kada je tadašnji šef Olimpijskog komiteta Avery Brundage insistirao da “igre moraju biti nastavljene”.

Rođaci žrtava su najavili da će bojkotovati komemoraciju zbog nesporazuma o odšteti, ali je dogovor konačno postignut prošle sedmice, prema kojem bi Berlin trebao osigurati ukupno 28 miliona eura za kompenzacije.

Njemačka je također prvi put priznala odgovornost za propuste koji su doveli do ubistva Izraelca.

Izvor: Agencije