Michel ide u Katar da razgovara s proizvođačem plina

Predsjednik Evropskog vijeća održat će razgovor s velikim proizvođačem plina u Kataru povodom energetske krize u Evropskoj uniji.

Očekuje se da Charles Michel stigne u Dohu u utorak (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel održat će razgovor s velikim proizvođačem plina u Kataru povodom energetske krize u Evropskoj uniji, rekao je neimenovani katarski zvaničnik.

Očekuje se da Michel stigne u Dohu u utorak, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropske vlade traže alternativnog snabdjevača plinom umjesto Rusije, kako bi toj zemlji uskratile prihode od izvoza plina kojima finansira rat u Ukrajini.

Državna kompanija Qatar Energy, jedan od najvećih izvođača plina u svijetu, pregovarao je mjesecima s nekoliko evropskih potencijalnih kupaca, ali za sada nije objavljen nijedan novi dogovor.

“Michel će se susresti s nekoliko visokih zvaničnika kako bi razgovarao o regionalnim i međunarodnim pitanjima, uključujući o ratu između Rusije i Ukrajine, ali i o brojnim drugim pitanjima kao što su Afganistan, Iran i odnosi na relaciji Palestina – Izrael”, kazao je katarski zvaničnik za Reuters.

Dugoročni ugovori s kupcima u Aziji

Evropski lideri, koji se bore da riješe problem s povećanim cijenama plina, plaše se zimske nestašice, nakon što je Rusija obustavila isporuke plina Sjevernim tokom 1.

Evropa je do sada od Rusije dobijala oko 40 posto prirodnog plina od svoje ukupne potrošnje.

Većina trenutnih količina katarskog prirodnog plina je “zaključana” u dugoročne ugovore, uglavnom s kupcima u Aziji, za koje je Katar rekao da će ih poštovati.

Međutim, Qatar Energy bi mogao početi snabdijevati Njemačku plinom iz fabrike prirodnog plina Golden Pass u Teksasu, u kojoj ima većinski udio.

To bi moglo početi već 2024. godine, rekao je još u maju zamjenik katarskog premijera za njemačke medije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada