Herzog: Izrael zabrinut zbog nuklearnog sporazuma s Iranom

Izrael optužuje Iran da želi napraviti nuklearnu bombu, što Teheran negira, tvrdeći da je njegov program osmišljen u mirne svrhe.

Isaac Herzog je optužio Iran da ne poštuje međunarodna pravila (Reuters)

Izrael je “duboko zabrinut” zbog mogućeg nuklearnog sporazuma između svjetskih sila i Irana, izjavio je u nedjelju izraelski predsjednik Isaac Herzog.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom u Berlinu, rekao je da pomno prate tekuće razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenosi Anadolija.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog mogućeg sporazuma, jer smo zabrinuti zbog nedostatka iskrenosti, poštenja i pridržavanja svjetskih pravila od iranskog režima”, kazao je Herzog.

Indirektni pregovori završeni u Beču

Optužio je Iran da ne poštuje međunarodna pravila i rekao da Teheran otvoreno poziva na iskorjenjivanje i uništenje Izraela.

“Pa zašto, zašto bi svijet trebao vjerovati Iranu u bilo kojoj od njegovih namjera?”, upitao je Herzog, dodajući da je to pitanje pokrenuo tokom nedjeljnog razgovora sa Steinmeierom te prenio zabrinutost Izraela.

Izrael optužuje Iran da želi napraviti nuklearnu bombu, što Teheran negira, tvrdeći da je njegov program osmišljen u mirne svrhe.

Indirektni pregovori između američkih i iranskih diplomata, uz posredovanje Evropske unije, zaključeni su u Beču prošlog mjeseca dogovorom o nacrtu teksta za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Teheran je odgovorio na nacrt sporazuma EU-a 15. augusta, sedam dana nakon završetka pregovora u Beču.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odgovorila je na komentare Irana preko koordinatora za EU.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je prošle sedmice da bi se rješenje moglo postići vrlo brzo.

‘Kampanje maksimalnog pritiska’

Nuklearni sporazum iz 2015. – službeno nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) – potpisali su Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i EU.

Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao SAD iz sporazuma 2018. godine i ponovno uveo sankcije u sklopu “kampanje maksimalnog pritiska” na Teheran.

Iran je uzvratio povlačenjem iz svojih obaveza vezanih uz nuklearni program prema sporazumu.

Teheran je od tada premašio pragove za obogaćivanje uranija, kao i količinu koju smije posjedovati prema sporazumu.

Izvor: Agencije