FT: Rusija traži ukidanje sankcija ako Europa želi plin Sjevernim tokom 1

Komentari Putinovog glasnogovornika su bili najotvoreniji zahtjev Kremlja do sada da EU ukine sankcije ukoliko želi da Rusija nastavi sa isporukom plina kontinentu.

Gazprom, ruska državna kompanija koja drži monopol na plin, objavila je kako će obustaviti isporuke preko Sjevernog toka 1 zbog tehničkog problema za koji krive probleme sa popravkom turbina u Kanadi (EPA)

Ruske isporuke plina Europi preko plinovoda Sjeverni tok 1 neće biti nastavljene u punom kapacitetu sve dok „kolektivni Zapad“ ne ukine sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, objavljeno je iz Kremlja, prenosi Financial Times.

Dmitri Peskov, glasnogovornik predsjednika Rusije Vladimira Putina, okrivio je sankcije Europske unije, Velike Britanije i Kanade za ruski neuspjeh da isporuči plin ključnim plinovodom kojim ovaj energent dolazi do Njemačke iz Sankt Petersbruga preko Baltičkog mora.

„Problemi sa isporukom plina nastali su zbog sankcija koje su zapadne države nametnule našoj državi i nekolicini kompanija“, kazao je Peskov, prenosi agencija Interfax.

„Nema drugih razloga koji bi doveli do problema sa isporukama.“

Komentari Putinovog glasnogovornika su bili najotvoreniji zahtjev Kremlja do sada da EU ukine sankcije ukoliko želi da Rusija nastavi sa isporukom plina kontinentu.

Ostali plinovodi

Gazprom, ruska državna kompanija koja drži monopol na plin, kasno u petak je objavila kako će obustaviti isporuke preko Sjevernog toka 1 zbog tehničkog problema za koji krive probleme sa popravkom turbina, napravljenih u Njemačkoj, u Kanadi.

Vlada Njemačke i EU odbacili su ovo tehničko opravdanje, piše FT.

„Važno je prisjetiti se kako ne postoji samo jedan plinovod iz Rusije do Europe. Ako ima tehnički problem koji otežava dostavu Sjevernim Tokom 1, onda ima mogućnost, ako ima volje, da se isporuči plin drugim plinovodima. To sada ne vidimo“, istakao je Tim McPhie, glasnogovornik Europske komisije za energetiku.

Rusija još uvijek isporučuje plin Europi preko plinovoda iz doba SSSR-a koji idu preko Ukrajine, a koji su i dalje otvoreni uprkos invaziji, ako i plinovodom Južni tok preko Turske.

Izvor: Agencije