Izrael: Velika mogućnost da je izraelska vojska ubila Shireen Abu Akleh

U rezultatima izraelske istrage stoji da ne postoji sumnja u počinjenje krivičnog djela koja opravdava pokretanje vojnopolicijske istrage.

Potez Izraela dolazi gotovo četiri mjeseca nakon ubistva Shireen Abu Akleh 11. maja (EPA)

Izrael je objavio da postoji „velika mogućnost“ da je novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh „slučajno pogođena“ vatrom izraelske vojske, ali je dodao da neće pokrenuti istragu.

Izraelski zvaničnici u ponedjeljak su objavili rezultate vlastite istrage o ubistvu. Svjedoci, Al Jazeera, brojne istrage Ujedinjenih nacija, grupe za ljudska prava i mediji konstatovali su da je Abu Akleh ubio izraelski vojnik.

U nalazima izraelske istrage stoji da su se izraelski vojnici našli usred vatre od strane palestinskih boraca, što je tvrdnja koja nije u skladu sa snimcima sa lica mjesta.

„Nije moguće nedvosmisleno utvrditi izvor pucnjave u kojoj je pogođena i ubijena Abu Akleh”, navodi se u izvještaju, dodajući da ostaje “mogućnost” da je “pogođena mecima koje su ispalili naoružani palestinski napadači”.

“Nakon opsežnog ispitivanja događaja, a na temelju svih nalaza, glavni vojni tužilac utvrdio je da u okolnostima slučaja ne postoji sumnja u počinjenje krivičnog djela koja opravdava pokretanje vojnopolicijske istrage”, kaže se u izvještaju.

‘Ako je to učinio, učinio je to greškom’

U kratkom brifingu za novinare prije objavljivanja rezultata, visoki dužnosnici izraelske vojske rekli su da su se sastali sa vojnikom i da, “ako je to učinio, učinio je to greškom”.

Također su više puta ponovili da su “vrlo ponosni na ponašanje vojnika”, te da su vojnici “bili obaviješteni i postupali u skladu s procedurama”.

Ovakav potez Izraela dolazi gotovo četiri mjeseca nakon ubistva kolegice Shireen 11. maja, dok je izvještavala o upadu okupacione vojske u grad Jenin, na sjeveru Zapadne obale.

Izraelska vojska je odbila da preuzme odgovornost za ubistvo novinarke Abu Akleh, nakon što je prvobitno tvrdila da su je ubili palestinski naoružani napadači.

Međutim, prema procjenama američkog sigurnosnog koordinatora Baraka Ravida, za smrt Shireen Abu Akleh mogla bi biti odgovorna “nenamjerna” pucnjava s izraelskih položaja.

Palestinska osuda

Palestinci su osudili ovakvu procjenu, optužujući Washington da se priklonio Izraelu. Američki predsjednik Joe Biden obećao je u julu da će Sjedinjene Američke Države raditi na tome da podrže nezavisnu istragu o ubistvu reporterke Al Jazeere. Američki državni sekretar Anthony Blinken pozvao je da se odgovorni za ubistvo Shireen izvedu pred lice pravde.

Šest istraga provedenih na terenu, među kojima su i istrage četiri istaknuta američka medija, potvrdilo je da je pucnjeva u kojoj je ubijena Shireen došla s položaja na kojima su se nalazile okupacione snage u Jeninu.

Istraga Al Jazeere otkrila je fotografiju metka kojim je ubijena novinarka, a vojni stručnjaci su skrenuli pažnju da su korišteni protivpancirni meci.

Izvor: Agencije