Trump nazvao Bidena ‘državnim neprijateljem’

Bivši predsjednik je ovosedmično obraćanje aktuelnog čelnika SAD-a opisao kao ‘najopakiji govor pun mržnje koji dijeli, a koji je ikada održao jedan američki predsjednik’.

Donald Trump je govorio na predizborom skupu uoči izbora koji se održavaju u novembru (EPA)

Donald Trump proglasio je Joea Bidena “državnim neprijateljem” kad je odgovorio na tvrdnju aktuelnog američkog predsjednika da republikanski prethodnik i njegove pristalice potkopavaju američku demokratiju.

U prvom nastupu u javnosti od pretresa njegovog doma na Floridi 8. augusta, Trump je rekao na skupu u Pennsylvaniji da je pretres bio “izigravanje pravde” i upozorio da će proizvesti odgovor kakav niko nikada nije vidio.

“Ne može biti živopisnijeg primjera vrlo stvarnih prijetnji američkim slobodama nego prije samo nekoliko sedmica, vidjeli ste, kada smo svjedočili jednoj od najšokantnijih zloupotreba moći od bilo koje administracije u američkoj historiji”, kazao je on, uprkos postojanju protokola po kojima Ministarstvo pravosuđa i Federalni istražni biro (FBI) djeluju nezavisno o Bijeloj kući.

‘Nečuvena zloupotreba zakona’

Trump je rekao pristalicama na skupu “Spasite Ameriku” u gradu Wilkes-Barreu da će “nečuvena zloupotreba zakona” proizvesti “reakciju kakvu niko nikada nije vidio”.

Također je uzvratio na Bidenov ovosedmični govor u kojem je predsjednik kazao da njegov prethodnik i pristalice republikanaca “predstavljaju ekstremizam koji prijeti samim temeljima naše republike”.

Govoreći u četvrtak u Philadelphiji, kolijevci američke demokratije, Biden je napao republikance koji prihvataju Trumpovu ideologiju “Učinimo Ameriku ponovno velikom (MAGA)” i pozvao svoje pristalice da uzvrate udarac u onome što je nazvao “bitkom” za dušu nacije.”

Trump je to kritizirao kao “najopakiji govor pun mržnje koji dijeli, a koji je ikada održao jedan američki predsjednik”.

“On je državni neprijatelj. Želite znati istinu – državni neprijatelj je on”, rekao je Trump.

“Republikanci u pokretu MAGA nisu ti koji pokušavaju potkopati našu demokratiju”, nastavio je Trump, koji je više puta tvrdio da su predsjednički izbori 2020. godine, koje je izgubio, bili namješteni i čija je stranka neutemeljene tvrdnje o prevari glasača postavila kao centralni dio svoje platforme.

“Mi smo ti koji pokušavaju spasiti našu demokratiju, vrlo jednostavno. Opasnost za demokratiju dolazi od radikalne ljevice, a ne od desnice”, dodao je Trump.

Trump je govorio na predizborom skupu uoči izbora koji se održavaju u novembru na sredini predsjedničkog mandata, a na kojima bi Bidenovi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa.

‘Objavio je rat polovini Amerike’

Iako Trump nije kandidat na tim izborima, Biden (79) ih nastoji pretvoriti u referendum o svom prethodniku, u pokušaju da zadrži mandate Demokratske stranke u Senatu i Zastupničkom domu.

Na skupu u Wilkes-Barreu, gdje je Trump izašao za govornicu kako bi podržao svog kandidata u utrci za Senat televizijskog liječnika Mehmeta Oza, Trumpov pristalica Edward Young rekao je da je bio “zgrožen” Bidenovim govorom.

“Objavio mi je rat. Objavio je rat polovini Amerike”, rekao je Young za AFP.

Ratoborni nastupi Bidena i Trumpa u Pennsylvaniji, državi ključnoj u predstojećim izborima za Kongres, dolaze u trenutku kada je republikanac pod sve većim pravnim pritiskom zbog dokumenata koje je FBI pronašao na njegovom imanju Mar-a-Lago.

Ministarstvo pravosuđa je u sudskim podnescima napisalo da su povjerljivi državni dokumenti, uključujući neke s oznakom najvećih državnih tajni, otkriveni u Trumpovom ličnom uredu tokom pretresa.

Detaljan popis zaplijenjenog također je pokazao da je Trump držao više od 11.000 državnih dokumenata, za koje je tvrdio da ih čuva, ali su zakonski u vlasništvu Nacionalnog arhiva.

Dokumenti izgubljeni, uništeni ili sakriveni

Među zaplijenjenim papirima bilo je 18 dokumenata s oznakom “strogo povjerljivo”, 53 s oznakom “tajno” i još 31 s oznakom “povjerljivo”. Od toga je sedam strogo povjerljivih dokumenata, 17 tajnih dokumenata i tri povjerljiva dokumenta otkriveno u Trumpovu privatnom uredu.

Agenti su, također, pronašli nekoliko desetaka praznih mapa s oznakom “povjerljivo” u uredu, što je potaknulo nagađanja da su osjetljivi dokumenti možda izgubljeni, uništeni ili sakriveni.

Trump, koji tjera pristalice i komentatore da nagađaju o tome namjerava li se ponovo kandidirati za predsjednika 2024. godine, podnio je tužbu kako bi ishodio da se ti dokumenti predaju neutralnoj strani, što je potez koji bi mogao usporiti istragu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada