Hamas u Gazi pogubio pet Palestinaca

Pokret koji vlada u Gazi je u nedjelju izvršio smrtnu kaznu nad pet Palestinaca, od kojih su dvojica osuđena zbog ‘saradnje’ s Izraelom.

Dvojica Palestinaca pogubljeni su zbog 'saradnje' s Izraelom, naveo je Hamas (EPA)

Pokret Hamas, koji vlada u Gazi, saopćio je u nedjelju da je izvršio smrtnu kaznu nad pet Palestinaca, od kojih su dvojica osuđena zbog “saradnje” s Izraelom.

Pogubljenja u zoru, vješanjem ili strijeljanjem, bila su prva na palestinskim teritorijama od 2017. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Jutros je izvršena smrtna kazna nad dvojicom osuđenih za saradnju s okupacionim snagama i još trojicom zbog krivičnih djela”, navodi se u saopćenju Hamasa.

“Presude su bile konačne i izvršne, nakon što je svim osuđenicama osigurano puno pravo da se sami brane“, dodaje se u saopćenju.

Navedeno je da su dvojica pogubljenih zbog “saradnje” s Izraelom muškarci rođeni 1978. i 1968. godine, koji su Izraelu dali informacije koje su dovele do ubistva Palestinaca, dok je troje pogubljenih bilo osuđeno za ubistvo.

Deseci pogubljenja od 2007.

Palestinske i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su smrtnu kaznu i pozvale Hamas i palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, da prekinu s tom praksom.

Palestinski zakon predviđa da predsjednik Mahmoud Abbas ima posljednju riječ kada je izvršenje smrtne kazne u pitanju, ali on nema efektivnu vlast u Gazi.

Od kako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od Abasa 2007. godine njegovi sudovi su osudili desetke Palestinaca na smrt, a do sada su ih pogubili 27, podaci su organizacija za ljudska prava.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada