Britanske trupe učestvovale u vježbama sa švedskom i finskom vojskom

Vježba je bila neprocjenjiva prilika za britanske vojnike da razviju svoje vještine i iskustvo ratovanja u hladnim vremenskim uvjetima, rekao je britanski ministar odbrane.

Podržavamo zahtjev Finske i Švedske za pridruživanjem NATO-u, rekao je Ben Wallace (EPA)

Britanski vojnici pridružili su se švedskim i finskim trupama u vojnoj vježbi održanoj u regijama Rovaniemi i Rovajarvi, na sjeveru Finske, od 29. augusta do 2. septembra.

Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je time ostvareno jačanje efikasnosti u zajedničkom djelovanju s obzirom na to da Švedska i Finska žele pristupiti NATO-u.

Rat u Ukrajini potaknuo je nova pitanja o sigurnosti Evrope pred ruskom agresijom.

“Dok je u Evropi rat, osnažiti naša međunarodna partnerstva važnije je nego ikad”, poručio je britanski ministar odbrane Ben Wallace, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Ratovanje u hladnim vremenskim uvjetima’

“Podržavamo zahtjev Finske i Švedske za pridruživanjem NATO-u i nastavit ćemo sa zajedničkim vježbama kako bismo bili spremni zajedno se suočiti sa sigurnosnim izazovima”, dodao je.

Wallace je rekao da je vježba “neprocjenjiva prilika za britanske vojnike da razviju svoje vještine i iskustvo ratovanja u hladnim vremenskim uvjetima, kako bi bili efikasni na bojnom polju uz finske i švedske kolege”.

Izvor: Agencije