Velika Britanija odobrila bivalentnu buster dozu

Zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo je upotrebu bivalentne buster doze vakcine protiv COVID-19 za osobe starije od 12 godina.

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je upotrebu modificiranih buster vakcina (EPA)

Zdravstveno regulatorno tijelo Velike Britanije odobrilo je upotrebu bivalentne buster doze vakcine protiv COVID-19 za osobe starije od 12 godina.

Agencija Medicines and Healthcare products Regulatory Agency saopćila je da je odluka bazirana na podacima kliničkih testiranja koja su pokazala da bivalentna vakcina daje jak imunološki odgovor protiv omikrona i originalnog soja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je upotrebu modificiranih buster vakcina protiv COVID-19 kompanija Moderna i Pfizer/BionTech, koji ciljaju također i soj omikron.

Očekuje se rast infekcija

Regulator Evropske unije za lijekove u četvrtak je odobrio dvije vakcine za varijantu omikron korona virusa koje su razvili farmaceutske kompanije Moderna te Pfizer/BioNTech.

Evropa priprema početak vakcinacije u očekivanju rasta infekcija korona virusom zimi.

Nove takozvane bivalentne vakcine osmišljene su za borbu protiv verzije BA.1 omikron te protiv originalnog virusa koji je prvi put bio otkriven u Kini.

Izvor: Agencije