Američki brod na međunarodnim vježbama na Baltiku

‘USS Kearsarge’ učestvuje u Baltičkom moru na međunarodnim vježbama koje se održavaju zbog tenzija u toj regiji izazvanih ratom u Ukrajini.

To je prvi brod klase Wasp mornarice SAD-a koji učestvuje na vježbama na Baltiku (EPA)

Amfibijski jurišni brod američke mornarice “USS Kearsarge” učestvuje na Baltičkom moru na međunarodnim vježbama koje se održavaju zbog tenzija u toj regiji izazvanih ratom u Ukrajini.

To je prvi brod klase Wasp mornarice Sjedinjenih Američkih Država koji učestvuje u vježbama na Baltiku u posljednja dva desetljeća, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Klasa Wasp amfibijskih brodova, pored ostalog, podrazumijeva da plovilo raspolaže heliodromom, da može nositi naprednije letjelice, kao i da je sposobno transportirati gotovo cjelokupnu izviđačku jedinicu marinaca (MEU) i  zračnim putem prebaciti je na neprijateljsku teritoriju.

Djelovali i na Mediteranu

Pored nekih drugih brodova američke mornarice, “USS Kearsarge” učestvuje nekoliko mjeseci na vježbama s vojskama Švedske i Norveške, koje su se zvanično prijavile za ulazak u NATO, nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

“U proteklih nekoliko mjeseci djelovali smo na Mediteranu i Baltiku i cilj je uvijek unapređivanje sigurnosti u tim regijama i međunarodnim vodama”, rekao je zapovjednik “USSKearsargea”, kapetan Aaron Kelly.

Izvor: Agencije