SAD i pacifičke otočke države obvezale se na jačanje partnerstva

Joe Biden bio je domaćin dvodnevnog samita lidera i predstavnika 14 otočkih nacija u Bijeloj kući, u pokušajima SAD-a da poveća svoje napore u toj regiji.

Svi lideri koji su došli u Bijelu kuću složili su se da potpišu izjavu od 11 tačaka

Sjedinjene Američke Države i pacifičke otočke države obvezale su se na jačanje partnerstva u deklaraciji objavljenoj u četvrtak, drugog dana samita, dok Washington pokušava odgovoriti na njihove potrebe, zabrinut zbog uloge Kine u toj regiji.

“Pacifički čelnici pozdravljaju predanost SAD-a da pojača svoj angažman, što uključuje jačanje njegove diplomatske prisutnosti, veze između naših naroda i razvoj saradnje SAD-a diljem regije”, piše u deklaraciji koju je objavila Bijela kuća.

Američki predsjednik Joe Biden bio je domaćin dvodnevnog samita lidera i predstavnika 14 otočkih nacija u Bijeloj kući, u pokušajima SAD-a da poveća svoje napore u toj regiji.

Investiranje stotina miliona dolara

Washington Post citirao je američke zvaničnike koji su rekli da će Bidenova administracija najaviti da će investirati više od 860 miliona dolara u razne programe pomoći otocima, nakon što je SAD uložio više od 1,5 milijardi dolara u proteklih deset godina.

Dodaje se da su se svi lideri koji su došli u Bijelu kuću složili da potpišu izjavu od 11 tačaka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

To uključuje i predsjednika Solomonskih otoka Manasseha Sogavaru, koji se proteklih mjeseci približio Kini i nije bio spreman da potpiše dokument.

Izvor: Al Jazeera