Njemačka pregovara nabavku raketnog sistema Arrow 3 od Izraela

Ovaj raketni sistem prvi je koji su zajedno razvili Izrael i SAD, a posebno je dizajniran za presretanje i uništavanje balističkih raketa izvan Zemljine atmosfere.

Njemačka je povećala vojne izdatke nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru (Reuters)

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz razgovarao je s njemačkom kolegicom Christine Lambrecht o nabavci protivraketnog odbrambenog sistema Arrow 3 od Izraela.

Izraelsko Ministarstvo odbrane navelo je u saopćenju da je Benny Gantz u srijedu obavio telefonski razgovor s njemačkom saveznom ministricom odbrane.

Tom prilikom su razgovarali o mogućnostima poboljšanja odbrambene saradnje između dvije zemlje te naglasili važnost održavanja stabilnosti na Bliskom istoku.

Prema izraelskom saopćenju, izraelski ministar odbrane upoznao je njemačku kolegicu s “proceduralnim procesom koji će omogućiti Njemačkoj da dobije sistem protivzračne odbrane Arrow 3”.

Raketni sistem Arrow 3 odbrambeni je sistem namijenjen presretanju balističkih raketa.

Čeka se odobrenje iz Washingtona

To je prva raketa koju su zajedno razvili Izrael i Sjedinjene Američke Države, a posebno je dizajnirana za presretanje i uništavanje balističkih raketa izvan Zemljine atmosfere.

Tokom posjete Njemačkoj ovog mjeseca, izraelski premijer Yair Lapid je saopćio da Berlin pregovara s Tel Avivom o kupovini sistema protivzračne odbrane Arrow 3, kao korak Berlina da ojača svoje oružane snage.

Napomenuo je da će Izrael igrati ulogu u izgradnji novih njemačkih odbrambenih snaga, prvenstveno u oblasti protivzračne odbrane.

Izraelska radio-televizija je istaknula u to vrijeme da Sjedinjene Američke Države još uvijek izbjegavaju odobriti ovaj dogovor.

Njemačka je povećala vojne izdatke nakon ruskog napada na Ukrajinu krajem februara, a poslala je i mnogo oružja Ukrajini, u sklopu evropskog odgovora na taj napad.

Izvor: Agencije