Nastavljeni protesti u Iranu, najmanje 83 mrtvih u dvije sedmice

Smrt Mahse Amini izazvala je prvi veliki protest protivljenja u gradovima od kako su vlasti slomile proteste koji su organizirani 2019. zbog poskupljenja cijene benzina.

Nemiri širom Irana izazvani su smrću žene koju je pritvorila policija za vjerske propise (EPA)

U nekoliko gradova širom Irana nastavljeni su protesti nakon smrti mlade žene u policijskom pritvoru, javili su državni mediji, dok je grupa za ljudska prava rekla da su najmanje 83 osobe ubijene u gotovo dvije sedmice od početka protesta.

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini iz iranskog kurdskog grada Saqeza uhapšena je ovog mjeseca u Teheranu zbog “neprikladnog odijevanja” od moralne policije, koja provodi strogi kodeks oblačenja u Islamskoj Republici za žene, prenosi Reuters.

Njena smrt izazvala je prvi veliki protest protivljenja na iranskim ulicama od kako su vlasti slomile proteste koji su organizirani 2019. godine zbog poskupljenja cijene benzina.

“Potvrđeno je da su najmanje 83 osobe, uključujući djecu, ubijene u protestima u Iranu”, objavila je na Twitteru grupa Iran Human Rights, čije je sjedište u Norveškoj, prenosi Fena.

Uhapšen veliki broj demonstranata

Uprkos rastućem broju smrtnih slučajeva i žestokoj akciji vlasti, videosnimci objavljeni na Twitteru prikazuju učesnike protesta koji pozivaju na svrgnuće vjerskog establišmenta u Teheranu, Qomu, Rashtu, Sanandaju, Masjed-i-Suleimanu i drugim gradovima.

Državna televizija objavila je da je policija uhapsila velik broj “izgrednika”, ne navodeći tačne brojke.

U međuvremenu je njemačka ministrica vanjskih poslova izjavila kako želi da Evropska unija uvede sankcije Iranu nakon smrti Mahse Amini.

U Norveškoj je nekoliko ljudi pokušalo ući u iransku ambasadu u Oslu tokom demonstracija, u kojima su dvije osobe zadobile lakše povrede, javila je norveška policija, koja je privela 95 osoba, izvijestio je javni servis NRK.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada