Mornarice J. Koreje, SAD-a i Japana održale protivpodmorničke vježbe

Vježbe su održane u međunarodnim vodama u blizini istočne obale Korejskog poluotoka, samo dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete.

Američka mornarica rekla je da će vježbe poboljšati interoperabilnost i taktičku i tehničku koordinaciju između tri zemlje (EPA)

Mornarice Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana izvele su trilateralne protivpodmorničke vježbe prvi put u pet godina, u jeku napetosti zbog niza sjevernokorejskih raketnih testova.

Vježbe su održane u međunarodnim vodama u blizini istočne obale Korejskog poluotoka, samo dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete u more blizu svoje istočne obale, a američka potpredsjednica Kamala Harris posjetila Seul i jako utvrđenu granicu između dvije Koreje.

Testiranje u četvrtak bilo je treće takvo lansiranje Sjeverne Koreje u pet dana, koja je ove godine ispalila dosad neviđen broj projektila.

“Vježbe su osmišljene kako bi poboljšale sposobnost odgovora na sve veće podmorničke prijetnje Sjeverne Koreje, uključujući njezine balističke rakete lansirane s podmornica (SLBM) u vrijeme kada predstavlja nuklearnu i raketnu prijetnju zbog niza testova balističkih projektila”, stoji u saopćenju južnokorejske mornarice.

Američka mornarica rekla je da će vježbe poboljšati interoperabilnost i taktičku i tehničku koordinaciju između tri zemlje.

Američka i japanska mornarica također su rekle da se očekuje da će vježbe promovirati “slobodan i otvoren Indo-Pacifik”, u jeku napetosti zbog postupaka Kine u Tajvanskom moreuzu.

Nova podmornica Sjeverne Koreje

Protivpodmorničke vježbe nisu izvođene od 2017. jer je bivša napredna južnokorejska vlada nastojala poboljšati međukorejske odnose i olakšati pregovore o denuklearizaciji između Pjongjanga i Washingtona, koji su u zastoju od 2019.

Novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je pojačati trilateralnu sigurnosnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom kako bi se suprotstavio rastućim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Vježbe su uslijedile nekoliko dana nakon što je američki think tank, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke, rekao da se Sjeverna Koreja možda priprema lansirati novu podmornicu za koju se vjeruje da može ispaljivati ​​balističke projektile.

Izvor: Agencije